Eldre frykter å bli alene når de mister lappen

Eldre som mister lappen kan føle seg ensomme og lite tilgjengelig.
Eldre som mister lappen kan føle seg ensomme og lite tilgjengelig.  Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse viser at nordmenn er redde for å miste sosial omgang med familie og venner når de ikke lenger kan kjøre bil selv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å miste sertifikatet kan selvsagt være stigmatiserende, og mange har vanskelig for å innse at alderen gjør dem uegnet til å kjøre bil. For de fleste handler det uansett om at de selv ikke lenger er mobile og kan ta kontroll over sin egen sosiale situasjon, og på den måten er avhengig av hjelp for å møte andre, sier Glenn Larsen, daglig leder i elkjøretøyspesialisten WeeCar som har bestilt undersøkelsen fra Infact.

Frykter å bli alene

På spørsmål om hvilke utfordringer som ansees som størst ved ikke lenger å ha sertifikatet, svarer hver tredje person over 65 år at «begrenset mulighet for å dra på besøk» er den største.

Den nest største bekymringen på landsbasis, 27 prosent, er å ikke lenger kunne handle med bilen på butikken. Hver tiende person over 65 år oppgir at det verste med å miste sertifikatet er at man føler seg gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går skrev ABC Nyheter om forskning som viser at eldre stadig blir stødigere i trafikken.

Les saken: Eldre bilførere mindre farlige enn før

Les også: Fremtidsbil for eldre

– Det sosiale livet innskrenkes

– Å kunne kjøre bil er noe de fleste tar for gitt, og mange glemmer hvilke utfordringer som oppstår den dagen man ikke lenger kan sette seg bak rattet på grunn av skrantende helse. For svært mange blir det sosiale livet innskrenket betydelig, noe som etter undersøkelsen å dømme betyr mer enn de praktiske godene bilen tilbyr, sier Larsen.

Bekymringen viser seg å være størst utenfor de store byene. Aller størst er bekymringen i Midt-Norge og på Vestlandet, mens i hovedstaden er bekymringen lavest.

På spørsmål om hvordan nordmenn vil erstatte egen bilkjøring, svarer hver tredje person at de vil ta offentlig transport. 17,5 prosent vil få hjelp fra familie og venner, mens 14 prosent vil ta taxi. Bare 7 prosent sier de vil gå.

Les også: Forskere: Folk over 40 bør bare ha tre dagers arbeidsuke

Les også: Mørkesyn forverrer seg raskt med alderen

Les også: – Eldres psykiske helsetilbud er ikke-eksisterende