Østerrike vedtar asylinnstramming

Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrikes nasjonalforsamling har vedtatt regjeringens forslag om å stramme inn asyllovverket og innføre ytterligere tiltak ved landets grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De folkevalgtes vedtak av regjeringens forslag innebærer at Østerrike får et av de aller strengeste asyllovverkene i EU.

Et av tiltakene innebærer at alle asylsøkere skal kunne avvises ved grensene, med unntak av de få som har nær familie i Østerrike eller som risikerer umenneskelig behandling hvis de blir sendt tilbake til et annet land.

Ved grenseovergangen i Brennerpasset mellom Østerrike og Italia skal det ifølge forslaget innføres strengere grensekontroll. Planen har skapt bekymring i Italia, der man frykter store negative ringvirkninger for landets økonomi. Det er også en bekymring som østerriksk handelsnæring deler.

Les også: Østerrike vurderer asylinnstramming

Grensegjerde

Østerrike planlegger dessuten å bygge et gjerde på den italienske grensa, som et ledd i utførelsen av grensekontrollene, ifølge østerrikske medier. Blant annet skal det være snakk om et 400 meter langt gjerde ved Brennerpasset, opplyste politisjefen i provinsen Tyrol til avisa Tiroler Tageszeitung onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Matteo Renzi fordømmer planene.

– Dette strider skamløst mot europeiske regler, dessuten er det i strid med historien, logikken og framtida, sier han.

Kritikk fra FPOe

Det var ventet at de folkevalgte i nasjonalforsamlingen ville stille seg bak regjeringens forslag. Regjeringen ba om mulighet til å kunne erklære unntakstilstand på grunn av flyktningkrisen. Regjeringens argument er at landets offentlige tjenestetilbud kan bryte sammen som følge av flyktningbølgen.

Regjeringen har utarbeidet forslagene etter at det innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (FPOe) har fått stadig mer støtte blant befolkningen. Samtidig har FPOe kritisert lovforslaget og sagt det ikke går langt nok.