Sør- og Nord-Trøndelag slår seg sammen

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag har begge vedtatt å søke Stortinget om å slå seg sammen til ett felles fylke under navnet Trøndelag. Her Nidarosdomen i Trondheim.
Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag har begge vedtatt å søke Stortinget om å slå seg sammen til ett felles fylke under navnet Trøndelag. Her Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag har begge vedtatt å søke Stortinget om å slå seg sammen til ett felles fylke under navnet Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkessammenslåing i Trøndelag:

* Fylkestingene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag søker Stortinget om å få slå seg sammen i det nye fylket Trøndelag.

* Dette kan bli landets første fylkessammenslåing i moderne tid. Regjeringen har som målsetting å erstatte dagens 19 fylker med ned mot ti regioner.

* Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag skal nå møte Kommunal- og regionaldepartementet i drøftingsmøter for å avklare detaljer i organiseringen.

* Etter alt å dømme legges fylkesmannsembetet og fylkesadministrasjonen til Steinkjer mens Trondheim blir det nye politiske senteret i regionen.

* Stortinget skal etter planen behandle sammenslåingen i juni i år, og den nye regionen Trøndelag kan være en realitet fra 1. januar 2018.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sparte ikke på rosen etter at de historiske vedtakene om å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag til ett fylke var unnagjort på Stiklestad onsdag formiddag.

– Dere har gjennom denne prosessen vært et eksempel for andre regioner i Norge. Dere har ikke lent dere tilbake og ventet på nasjonale beslutninger. Dere har tatt lederskap lokalt. Dere markerer at samfunnet skal skapes og utvikles nedenfra, sa Sanner til et fellesmøte mellom de to fylkestingene.

Ta opp kampen

Han minnet om at det er første gang siden Bergen ble innlemmet i Hordaland i 1972, at fylkesstrukturen endres.

– Det kan tenkes at andre deler av landet ikke er begeistret over et enda mer sammensveiset Trøndelag. At det er nok med Rosenborg. Til dem vil jeg si: Ta opp kampen, vis muskler og gjør som trønderne, oppfordret Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtakene ble symbolsk nok gjort i to parallelle fylkestingssamlinger på historiske Stiklestad. Begge fylkene søker Stortinget om å få slå seg sammen. Stortinget vil få saken lagt fram før sommeren, og det nye Trøndelag vil kunne være en realitet fra 1. januar 2018.

De to trøndelagsfylkene er dermed klart først i løypa i prosessen der regjeringen ønsker å erstatte dagens 19 fylkeskommuner med 10 regioner.

Les også: Ap: – Feilslått strategi om kommunesammenslåinger

– Flere oppgaver

I de to fylkestingssamlingene satt ordet «historisk» løst, men debattene om sammenslåing var også preget av stolthet over å lede an i regionaliseringsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi går foran med et positivt vedtak. Vi mener at Trøndelag styres best fra Trøndelag. Derfor forventer vi også å få overført nye oppgaver til det sammenslåtte Trøndelag, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag ved innledningen til den historiske debatten, med klar adresse til regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Småkommunene lite lystne på sammenslåing

Ikke folkeavstemning

Utfallet i Sør-Trøndelag var langt klarere enn i nord. Her gikk 41 av 43 fylkestingsrepresentanter inn for sammenslåing. Det var én representant for Frp og én fra partiet Rødt som stemte mot.

Det skal ikke holdes folkeavstemning om fylkessammenslåingen, men en innbyggerundersøkelse viser at 54 prosent av de spurte er positive til at fylkene slår seg sammen.

Mindretall i nord

I Nord-Trøndelag var motstanden større; 14 av de 35 fylkestingsrepresentantene stemte mot sammenslåing.

Her hadde Senterpartiet og SV fremmet et forslag om å beholde Nord-Trøndelag som eget fylke. Dette fikk støtte fra 14 av de 35 representantene i fylkestinget, mens flertallet på 21 representanter i stedet støttet komitéinnstillingen om sammenslåing med Sør-Trøndelag. Det brøt ut applaus i salen da vedtaket var gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naboprat i sør

Og mens trønderne diskuterte sitt kommende Trøndelag, ble det tatt et nytt skritt i nabopraten om sammenslåing helt sør i Norge. Vest-Agder fylkesting inngikk onsdag formelt vedtak om å inngå forhandlinger med Aust-Agder om sammenslåing til ett Agder-fylke.

Ifølge Fædrelandsvennen innebærer dette vedtaket at Ap, SV og Frp ikke nådde fram med sitt krav om også å forhandle med Rogaland parallelt.