Hagearbeid på helsa løsSlik unngår du skader under hagearbeid

Våren er kommet og hagearbeid står for tur.
Våren er kommet og hagearbeid står for tur.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiden er inne for å gjøre hagen klar for sommeren, men jobbing i hagen utgjør en risiko for fingre og tær. Ulykker med motorsag og gressklipper kan gi alvorlige skader, og har også ført til dødsfall, forteller forsikringsselskapene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våren er kommet og sakte, men sikkert begynner oppblomstringen i hagene rundt om i landet. Det setter krav til at vi kommer oss utendørs og finner frem hageredskapene, men det gjelder å være forsiktig.

– Amatører kvestes av motorsagen, og gressklipperen fører til amputasjoner av tær og fingre. Slurvete bruk av hekkesaks står også bak mange stygge ulykker, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring, til ABC Nyheter.

Forsikringsselskapet får årlig inn mellom mellom 200-400 meldinger om skader som oppstår i forbindelse med hagearbeidet.

– En liten busk kan gjøre deg ufør, sier Steen.

Barfot-gartneren er sjelden en suksess

– Det ryker med noen tær hvert år. Når nordmenn klipper gresset, gjøres det ofte barføtt og i sandaler. Da blir skadene ofte omfattende, og det blir en forsikringssak. Mest vanlig er det for forsikringsselskapet å dekke utgifter til brudd-og kuttskader av ulik art. Men noen skader seg så alvorlig at de får varianter av uførhet for resten av livet, sier pressekontakten i Tryg Forsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Topplisten over skade forsikringsselskapet mottar er på førsteplass «gressklipperskader», ettefulgt av kutt- og øyeskader og fall fra stiger og trær.

– Ikke stress med hagearbeidet. Om du ikke er profesjonell gartner, så kjenn dine begrensninger - og for all del bruk skikkelig sikkerhetsutstyr.

I Sverige havner over 4.500 hvert år på akuttmottaket med skader etter hagearbeid, I Norge fører man ikke like nøyaktig statistikk, opplyser direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

Les også: Dette koster eksperthjelp til hagen

Unngå skader når du klipper gresset

I tillegg til å bruke passende sko når du klipper gresset, er det flere ting man bør merke seg. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har på sine hjemmesider tips til hvordan du skal unngå en hverdagsulykke med gressklipperen:

Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

  • Rydd plenen, oppfordrer direktoratet. Knivene under gressklipperen kan kaste gjenstander ut med stor kraft og gi alvorlige skader, spesielt hvis de treffer i øyene.
  • Hold barna på avstand. Da unngår du at de skader seg på selve gressklipperen og at de får steiner eller annet i øynene, skriver direktoratet.
  • I tillegg bør du fylle bensin når motoren er kald. Hvis du går tom for bensin underveis, ta deg en pause mens motoren kjøler seg ned. Du bør ikke fylle bensin når motoren er varm. Slå alltid av motoren hvis du skal justere klippehøyden underveis.

Les også: Fem kongelige hager du kan besøke i Europa

Forsikringsselskapenes tips

* For vanlig hagearbeid som gressklipping, klarer du deg med lette vernesko som ser ut som vanlige fritidssko. De er laget av et solid materiale og har ståltupp, men det kan man ikke se.
* Skal du sage, så bruk vernebriller. Øyeskader er veldig vanlig, og lett å unngå med beskyttelse.
* Ved bruk av motorsag bør du bruke eget sikkerhetsutstyr som naturlig følger med; briller, vernesko og gjerne en spesiallaget jakke som stopper sagen om du skulle være uheldig å sage i deg selv.

* Ha respekt for redskapene du bruker – og sikre deg når du bruker dem. Ulykker med motorsag kan gi alvorlige skader, og har også ført til dødsfall.

* Skal du høyt opp i en stige, så la noen holde stigen for deg. Unngå å jobb alene. Årlig ramler mange nordmenn ned fra stigene sine og får alvorlige skader.

* Tenk over om det er nødvendig å klatre i trær og busker for å kappe av greier og beskjære. I dag finnes en rekke redskaper, sakser og sager som du kan bruke trygt fra bakken, selv på greiner høyt oppe. I de fleste tilfeller er heller ikke våren rett tid å beskjære på, heller.

* Brenner du bråte, pass på avstand til bygninger og gjenstander ute som kan ta fyr. Ha tilgang på slukkemidler, som hagevannslange eller noen bøtter vann.

Kilde: Tryg Forsikring og If skadeforsikring