Studie: 400 millioner barn diskrimineres

Statsminister Erna Solberg (H) leder sammen med Ghanas president en pådrivergruppe for de nye bærekraftmålene. I fjor besøkte hun Vietnam, hvor hun møtte skolebarn fra h'mong-folkegruppen. Vietnam har hatt en tilnærmet enestående utdanningsutvikling, men her som i andre land blir minoritetene hengende etter. Årsaken er ofte at de er fattige eller bor langt unna skolen.
Statsminister Erna Solberg (H) leder sammen med Ghanas president en pådrivergruppe for de nye bærekraftmålene. I fjor besøkte hun Vietnam, hvor hun møtte skolebarn fra h'mong-folkegruppen. Vietnam har hatt en tilnærmet enestående utdanningsutvikling, men her som i andre land blir minoritetene hengende etter. Årsaken er ofte at de er fattige eller bor langt unna skolen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

400 millioner barn forskjellsbehandles på grunn av sin etnisitet eller religion, noe som truer bekjempelsen av fattigdom blant barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i rapporten «Every Last Child» som Redd Barna legger fram tirsdag. Den tallfester og synliggjør barn som av ulike grunner diskrimineres.

– Selv om verden har gjort store fremskritt med fattigdomsbekjempelse, blir noen grupper barn systematisk forbigått og utestengt på grunn av hvem de er og hvor de bor, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til NTB.

– Disse barna tilhører de mest sårbare gruppene i verden, og situasjonen deres forverres stadig, legger hun til.

Rapporten anslår at omkring 16.000 barn under fem år dør hver eneste dag. Samtidig bor minst 1,2 milliarder barn i områder som har sakket akterut sammenlignet med utviklingen i resten av landet.

– Faller utenfor

Rapporten tar for seg barn som blir holdt utenfor eller blir ekskludert, og som derfor ikke får nyte godt av at stadig flere barn løftes ut av fattigdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker om barn fra etniske og religiøse minoriteter, jenter, barn med funksjonsnedsettelser og barn som lever i krig, konflikt eller er på flukt, sier Wang.

– Dette er barn som står på stedet hvil eller får det verre mens resten får det bedre, forklarer hun.

Ett stort problem er at antallet barn på flukt er økende, noe som gjør at flere barn ikke får skikkelig skolegang.

Etnisk diskriminering er en annen utfordring. I Peru har barn av quechuafolket 1,6 ganger større sannsynlighet for å dø før de fyller fem år, enn barn med en spansktalende bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også regionale forskjeller innad i land er et problem.

– Hvor et barn bor i et land, kan være like viktig som hvilket land barnet er født i, heter det i rapporten.

Burkina Faso er ett eksempel på et land hvor levekårene for barn er langt bedre i hovedstaden enn i Sahel-regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Like muligheter

Verdens ledere vedtok i fjor høst de nye bærekraftmålene. De erstatter tusenårsmålene som en global rettesnor for kampen mot fattigdom, også blant barn.

Men Redd Barna frykter at veien mot de nye målene, som skal være nådd i 2030, blir lang hvis det ikke gjøres en spesiell innsats for å nå fram til barn som blir holdt utenfor.

– Vi vet at det ikke vil være mulig å nå disse målene uten å få slutt på diskrimineringen av ekskluderte grupper. Det vil ikke være nok bare å se på fattigdom, ifølge rapporten.

Redd Barna peker på tre nøkkelfaktorer, nemlig rettferdig finansiering, likeverdig behandling og ansvarliggjøring for de gruppene dette problemet gjelder.

– Redd Barna vil i de kommende årene utfordre verdens ledere, myndigheter og organisasjoner som oss selv til å gi alle barn like muligheter og ikke minst å stå til ansvar for barns rett til bedre skole og helse, sier Wang.

Statsminister Erna Solberg (H) er sammen med Ghanas president John Dramani Mahama leder av en pådrivergruppe som skal jobbe for at de nye bærekraftmålene blir nådd.