Stemmer/Penger:Slik kan hyttedrømmen gå i oppfyllelse

Drømmer du om en rorbue? Da bør du begynne sparingen nå. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Drømmer du om en rorbue? Da bør du begynne sparingen nå. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lyst på egen hytte eller feriebolig? Med noen smarte grep kan hyttedrømmen være nærmere enn du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristina Picard
Forbrukerøkonom, Storebrand

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fritidsbolig gir i mange tilfeller store ekstrakostnader, så tenk nøye gjennom dette og hva du eventuelt må forsake av andre opplevelser og goder for å sikre deg hyttedrømmen. Allerede her ender noen på at det kan være mer økonomisk og mer fleksibelt å leie. Likevel står hyttetradisjonen sterkt i Norge. For mange er det å eie sitt eget, enten i Norge eller i utlandet, noe som øker livskvaliteten.

Les også: Her finner du rimelige hytter med god plass

Vær realistisk

Skal du kjøpe hytte eller feriebolig, må du ha et realistisk forhold til hva det vil koste deg. Da tenker jeg ikke bare på prisen på selve boligen, men også alle kostnader som følger med. Eksempler på dette er strøm, kommunale avgifter og generelt vedlikehold. Husk også forsikring, uforutsette utgifter, og ikke minst hva det vil koste deg og eventuell familie å reise til og fra. Ofte er det slik at jo eldre hytta er, jo større utgifter til vedlikehold. Det koster å eie hytte. Så lenge du har tatt opp lån for å kjøpe hytta, så må du betaler renter. Husk at rentenivået kan endre seg. Eier du både egen bolig og hytte, må du ta høyde for at du er mer sårbar for renteøkninger. Mange av utgiftene du har i dag, kan ganges med to.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se hvor de fleste vil ha hytte akkurat nå

Tenk alternative løsninger

Men så finnes det også mange måter å gjøre hytta rimeligere på! Det første du må gjøre, med mindre du plutselig blir steinrik, er å glemme de overprisede perlene og tenke alternativt. Hva kan du være villig til å forsake? Noen synes det holder med ganske få kvadratmeter, andre er mer opptatt av plass og mindre av komfort som strøm og innlagt vann. Og er det fjell eller sjø som lokker, eller kanskje bare en hytte i skogen? Uansett kan det være smart å se etter hytter i områder som er mindre populære, men som likevel kan gi de opplevelsene du har drømt om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også muligheter for dem som kunne tenke seg en liten hytte midt i byen. I de største byene i Norge finnes det kolonihager hvor man kan sette seg på venteliste for et lite hus og en hageflekk. For noen kan også en båt være et godt alternativ til hytte. For andre kan en hytte også være et fullgodt alternativ til en større bolig. Eller sagt på en annen måte: Det kan være enklere å akseptere og bo i en mindre og rimeligere leilighet hvis familien har en hytte å boltre seg på hele vinteren, eller fra vår til høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hyttebyggere er i ferd med å bli mer miljøbevisste

Slik kan du få råd

Det er flere måter å finansiere en hytte på. En mulighet er å leie ut hytta, vel og merke hvis det er en hytte som fremstår som nokså attraktiv. En god fjellhytte kan du antakelig leie ut i opptil 20 uker i året, mens sommerhytter har en kortere sesong. Utleie er likevel en fin måte å finansiere de første årene av hyttelånet på, eller sikre at du alltid har penger til vedlikehold. Utleie er en god ekstrainntekt i perioder i livet hvor hytta blir mindre brukt. En hytte kan også være en god pensjon den dagen man kommer så langt.

Et annet alternativ er å kjøpe hytte samme med noen. Noen synes det er naturlig å gå sammen med søsken eller foreldre, men venner i noenlunde samme situasjon og livsfase kan også være gode sameiere. Å kjøpe sammen reduserer både kapitalkostnaden og løpende driftsutgifter, og det kan gi deg mulighet til å kjøpe det stedet du egentlig ikke hadde råd til. Men husk at du bør kjenne den/de du skal kjøpe sammen med, rimelig godt, og dere bør ha snakket godt gjennom mye på forhånd, blant annet om hvordan dere fordeler hyttetiden mellom dere og hva slags ambisjoner dere har for oppgradering og vedlikehold. En god og bindene skriftlig avtale i bunnen er en forutsetning for dem som vil spleise på hytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparing er lettere enn du tror

Hvis du tror hytte er noe du kommer til å ønske deg i fremtiden, er det bare å sette i gang med litt ekstra sparing. Du vil bli overrasket over hvor raskt du kan klare å opparbeide deg hyttekapital. Mitt beste motivasjonstips er å se for deg de fremtidige dagene på hytta og bli enig med deg selv om hva du er villig til å ofre nå for å komme dit. Mildt shoppestopp kan være et godt virkemiddel for å komme i gang med ekstra sparing fra og med neste lønning.

Det blir også lettere og lettere å spare når målet nærmer seg, og du blir garantert villig til å ofre mer etter hvert som du ser pengene vokse. Hvis du sparer med mer enn tre-fem års horisont, så velg bort banksparing til fordel for aksjefond så øker du mulighetene for bedre avkastning.

Fem steg for å nå hyttedrømmen:

  • Skaff deg oversikt over din egen økonomi og hvor mye ekstrautgifter du har råd til hver måned. Sett opp et realistisk regnestykke over hvor mye hytta vil koste deg i året, ikke bare kostnader til lån, men rubbel og bit.
  • Tenk alternativt, både når det kommer til beliggenhet og finansiering.
  • Tenk gjennom hvilke behov hytta kan dekke og kutt tilsvarende ned på annen reising og dyre opplevelser.
  • Start sparing i dag. Ingen angrer på en månedlig spareavtale, men den kan ta deg raskere mot hyttedrømmen enn du tror.