Obama på London-tur: – Hold sammen med EU

Obama landet i London torsdag kveld. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Obama landet i London torsdag kveld. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama landet torsdag kveld i London. På menyen står lunsj med dronningen og lobbyvirksomhet for at britene skal bli i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten er klar til å kaste seg inn i den tilspissede Brexit-debatten med full tyngde

– Den Europeiske Union legger ikke bånd på Storbritannias påvirkning – den forsterker den. Et sterkt Europa er ikke en trussel mot Storbritannias globale lederskap, det forsterker Storbritannias globale lederskap, skriver Obama i en artikkel i Daily Telegraph som ble publisert kort tid etter at han landet i London.

Presidenten er skeptisk til at britene skal gå ut av EU gjennom en såkalt Brexit, fordi det kan gå ut over samarbeidet mellom USA og Europa.

– USA ser hvordan deres sterke stemme i Europa sikrer at Europa tar en tydelig posisjon i verden, og holder EU åpent, utadvendt og tett knyttet til sine allierte på den andre siden av Atlanterhavet, skriver Obama.

Les også: De vil klemme britene til å forbli i EU

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongelig lunsj

Også andre fornøyelser enn Brexit-samtaler står på programmet for den amerikanske presidenten. Fredag møter han og kona Michelle dronning Elisabeth til lunsj i Windsor Castle. Den britiske dronningen fylte 90 år torsdag.

Selv understreker Obama også at han skal ha samtaler med statsminister David Cameron om langt flere temaer enn EU. Blant annet skal de diskutere utfordringer i Midtøsten, IS og forholdet til Russland. Men han er klar på at fordelene med at Storbritannia er med i EU strekker seg over et bredt spekter av saksområder.

– Dette samarbeidet – fra deling av etterretning, antiterrorarbeid, samarbeid for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst – vil være langt mer effektivt hvis det strekker seg over hele Europa. Dette er tiden for venner og allierte å holde sammen, skriver Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ville gratulere personlig

I forkant har mange bemerket seg at besøket virker timet for å gi motstanderne av Brexit vind i seilene, bare to måneder før folkeavstemningen. Blant annet har London-ordfører Boris Johnson, som ønsker at landet skal tre ut av EU, anklaget Obama for å blande seg inn i britiske forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama velger å svare tørrvittig på kritikken.

– Jeg er klar over at det har vært betydelige spekulasjoner – og noen kontroverser – knyttet til timingen på besøket. Og jeg innrømmer: Jeg har lyst til å personlig gratulere hennes majestet med dagen, skriver han.

Cameron leder kampanjen for å bli i EU, men de nyeste meningsmålingene antyder et jevnt løp fram mot folkeavstemningen 23. juni.