DN: – Forsvarsministeren foreslår å kutte 1.500 stillinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslår å kutte 1.500 stillinger i Forsvaret og legge ned ni militærbaser, ifølge Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen skriver onsdag kveld om innholdet i langtidsplanen for Forsvaret som trolig ikke oversendes Stortinget før i juni.

I planen foreslås det å kutte i overkant av 1.500 stillinger fordelt på 1.100 militært ansatte og 450 sivile. Det er beregnet en besparelse på 2,4 milliarder kroner på fire år, og at 23 milliarder kroner frigjøres over 20 år.

Les også: Forsvarssjefen: Økonomien er ikke bærekraftig

Ni baser

Hæren vil trolig bli hardest rammet. 2. bataljon ved Skjold med 700 ansatte skal legges ned. Kystjegerkommandoen i Sjøforsvaret skal bort, og det samme skal Sjøheimevernet, ifølge Dagens Næringsliv. Etter hvert skal kystkorvettene, MTB-ene, fases ut. Nok en gang foreslås antall musikkorps i Forsvaret redusert. Det foreslås i planen å legge ned basene Trondenes, Harstad Syd, Åsegarden, Setnesmoen, Kjeller, Andøya, Kjevik, Nærøysund og Grunden 22.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med forslagene skal være å få på plass nysatsinger, men også sørge for samsvar mellom bevilgninger, struktur og oppgaver.

Les også: Forsvaret tjener lite på privatisert renhold

Sluttpakker

De ansatte kommer ifølge avisen til å bli tilbudt sluttpakker i nedbemanningsprosessen.

Langtidsplanen for Forsvaret har fått sin tilslutning i regjeringen.

– Dette betyr at Søreide har tapt kampen innad i regjeringen. For alle oss som har fulgt forsvarsministerens løfter da hun satt i opposisjon, er jo dette et gedigent mageplask, sier forsvarstalskvinne Liv Signe Navarsete (Sp), som tar forbehold om at utkastet til langtidsplanen kan endres.

Leder av Stortingets forsvarskomité Anniken Huitfeldt fra (Ap) sier til avisen at hun mener planen bør ha en bred behandling.

Les også: Militærøvelse til over 300 millioner kroner

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen: – Økonomien er ikke værekraftig