Skuffelse og sinne over Breiviks seier i retten:Eskil Pedersen sint og opprørt over Breivik-dom

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen under minnegudstjenesten på fireårsdagen for terrorangrepene. Arkivfoto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen under minnegudstjenesten på fireårsdagen for terrorangrepene. Arkivfoto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene er mange, kraftige og delte etter at Anders Behring Breivik fikk medhold i at han soner under umenneskelige forhold etter at han drepte 77 mennesker i 2011. Mange mener saken må gjennom en ny runde i rettsapparatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De direkte berørte etter Breiviks handlinger 22. juli 2011 var skuffet, opprørt og overrasket over at Oslo tingrett ga massedrapsmannen delvis medhold i sitt søksmål mot staten: At soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene.

– Jeg er veldig overrasket og litt skuffet, sier leder Lisbeth Kristine Røyneland i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene til NTB.

Det endelige utfallet er fortsatt uklart. Dommen kan bli anket, eller bli stående. Kriminalomsorgen har ikke ytret noe om eventuelle endringer i soningsforholdene.

– Jeg mener han har de soningsforholdene han skal ha etter å ha tatt livet av 77 mennesker, sier Røyneland til NTB.

Bakgrunn: Breivik vant delvis saken om soningsforholdene

Sint og opprørt

Onsdag ettermiddag kunne det virke som om dommen kom uventet på alle med et minimum av innsikt i saken – enten det var jusseksperter, aktører, rettskommentatorer eller overlevende og etterlate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen reagerte kraftig på dommen i Oslo tingrett.

– Jeg er glad vi lever i en rettsstat, og alle, også terrorister har grunnleggende menneskerettigheter. Men at sytingen til en mann som har forvoldt så mye skade, skal vinne frem, klarer jeg ikke å fatte. Jeg er sint, og det forstår jeg godt at mange andre er i dag , skriver Pedersen på Facebook. TV 2 har fått tillatelse til å gjengi dette.

Les også: Anundsen: – Forstår at folk kan reagere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mediene delte

Onsdag kveld var det delte meninger i mediene. VG meldte på lederplass at dommen var gal og pekte på det avisen mener er både feil og mangler i begrunnelsen. Avisen skriver at dommer Helen Andenæs Sekulic har lagt for stor vekt på Breiviks egen subjektive oppfatning av soningsforholdene, og tatt for lite hensyn til staten kriminalomsorgens argumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener derfor at staten bør velge å anke denne dommen, i håp om et annet utfall, skriver avisen.

Tidligere redaktør i Vårt Land , Erling Rimehaug mener dommen kan være en seier for rettsstaten, og skriver at ikke mange trodde Breivik ville få medhold i saken mot staten. Han mener like fullt at dommen strider mot rettsfølelsen.

– Om dommeren virkelig har rett i at sikkerhetshensyn ikke er tilstrekkelige til å begrunne soningsregimet, vil kunne bestrides. Det avhenger av hvor farlig man mener han er – og derfor bør nok dommen ankes, skriver Rimehaug.

Les også: Breivik kan saksøke staten mange ganger

– Må få konsekvenser

Professor Kjetil M. Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter er også overrasket over dommen.

– Hvis konklusjonen blir stående, vil den få konsekvenser for Breivik, og soningsforholdene må bli mildere. Dommen er positiv i den forstand at den viser at menneskerettighetene beskytter alle uansett hva de har gjort, sier Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas Horn, advokat og ekspert på menneskerettigheter og bruk av isolasjon, istemmer. Dommen viser at vi har en rettsstat som fungerer, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

– Ganske alvorlig

Advokat Kjell M. Brygfjeld i Advokatforeningens menneskerettsutvalg roser dommeren.

– Dommen er ikke sjokkerende på noe som helst vis. Så omfattende bruk av isolasjon mot et enkeltmenneske, selv om det er Breivik vi snakker om, er en ganske alvorlig ting, sier Brygfjeld til NTB.

Den svenske folkerettseksperten Ove Bring berømmer Oslo tingrett, og mener dommen er et juridisk sunnhetstegn.

– Det er akkurat slik Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er tenkt å fungere. Den gjelder for alle mennesker, uansett hva de i strafferettslig henseende har gjort seg skyldige i, sier han.

Les også: Dette er Breiviks søksmål