Breivik vant delvis saken om soningsforholdene

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En umenneskelig behandling av Breivik», mener Oslo tingrett som gir ham delvis medhold i søksmålet mot Staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terroristen

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

* Breivik ble pågrepet samme dag og har siden sittet med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel. Mesteparten av tiden har han vært eneste fange på dette sikkerhetsnivået i Norge.

* I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».

* 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

* Rettssaken kom opp i Oslo tingrett 15. mars og ble av sikkerhetshensyn avviklet i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien. (NTB)

I dommen fra Oslo tingrett blir Anders Behring Breivik gitt delvis medhold. Staten må også betale hans saksomkostninger på kroner 330.937,50.

Hans advokat opplyste onsdag at de ikke vil anke dommen.

Den omfattende kroppskontrollen og bruken av isolasjon, mener retten har vært for inngripende og ser dette som brudd på artikkel 3 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

«De sikkerhetsmessige aspektene (har) tatt overhånd ved fastleggingen av Breiviks soningsregime», heter det.

«Retten er etter en samlet vurdering av sakens forhold kommet til at soningsregimet innebærer en umenneskelig behandling av Breivik; terskelen for alvorlighet er overskredet», skriver dommerne.

Derimot frifinner domstolen staten for brudd på EMKs artikkel 8, og aksepterer den strenge brev- og besøkskontrollen som den farlige fangen er underlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er etter rettens syn en reell risiko for at andre individer vil kunne la seg oppildne til å foreta voldelige handlinger ved å kommunisere med Breivik, uten at de registrerer hans nye angivelige ikke-voldelige tilnærming til sin sak».

I dommen fremkommer det at Kriminalomsorgen bare har nektet ham besøk av tre personer som alle er tilknyttet høyreekstreme miljøer.

Breivik har sonet på avdelinger med særlig høyt sikkerhetsnivå etter dommen mot ham i 2012.

I fjor sommer stevnet den dømte terroristen staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Breivik kan saksøke staten mange ganger

Se video: Aktor: – Ikke bekymret for brudd på menneskerettighetene

Klare isolasjonsskader

Stevningen gjaldt særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breiviks advokat Øystein Storrvik mente Breivik ble utsatt for «umenneskelig og nedverdigende behandling», og at den dømte hadde «klare isolasjonsskader». Som eksempel på dette nevnte advokaten at terroristen hadde sluttet å studere.

Det var Oslo tingrett som behandlet saken som av praktiske grunner ble gjennomført i gymsalen ved Skien fengsel.

Mikromat verre enn waterboarding

Under rettssaken i midten av mars hevdet fangen at mat fra Fjordland var verre enn den amerikanske torturmetoden waterboarding, at Odin nå var hans gud og at staten prøvde å presse ham til å begå selvmord.

For å beskrive følgene av langvarig isolasjon, sa han også:

– Hvis isolasjonsskadene jeg har vist til [ikke] er nok, kan jeg si at jeg etter to års isolasjon har jeg begynt å elske "Paradise Hotel", noe som er klare bevis på at jeg er blitt alvorlig hjerneskadet av isolasjonen.

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon