Osterettene som gjør deg blid

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort. Foto: Erik Hannemann
Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til deg som liker smeltet ost.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva ville pizzaen vært uten ost? Jo, ikke annet enn et trist tomatsmørbrød med skinke du hadde spist og tenkt: «Her er det jaggu noe som mangler».

Tar du smeltet ost fra et gjennomsnittsmenneske tar du lykken fra det med det samme.

Les også: Test av revet ost

Best med ost

Osten har vært for pizzaen det pupper var for Samantha Fox: Det er vanskelig å tenke seg suksessen uten.

I tillegg til den O store pizzaen så finnes det en lang rekke retter, snacks og annet som aldri hadde vært noe uten ost.

Ta denne paien for eksempel. Den er helt fantastisk god. Men, den er ikke bedre enn den osten du finner - det skal sies.

Og det samme må sies om gougere - altså vannbakkels med ost. Nydelige, snacksete og perfekte til både kveldskos og (hold deg fast) som velkomst-tiltugg sammen med en god drink eller (hold deg enda bedre fast) et glass champagne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lager du ostefatet slik, klarer ingen å holde fingrene av fatet

(Saken fortsetter under)

Det er ikke lett å finne bedre ostekjeks enn disse som lages av parmesan. Foto: Erik Hammelmann
Det er ikke lett å finne bedre ostekjeks enn disse som lages av parmesan. Foto: Erik Hammelmann

Oppskriften på å komme i godt humør

Jeg tror også du ville blitt et gladere menneske om du lager parmesankjeks. Det havner også i snacksekategorien.

Når jeg har lyst til å komme i bedre humør hender det jeg tyr til å sette en pizzadeig. Når den er ferdig gjør jeg følgende: Legger en masse ost på den ene halvdelen og bretter over deigen. Ostebrød, kaller jeg det. Og dersom du ikke kjenner en viss glede når du tar den sprø bunnen, med litt mørke flekker, ut av ovnen, vel vitende om den smeltendeosten inni, ja, da kan jeg ikke hjelpe deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedenfor finner du et knippe med osteoppskrifter.

Kos deg!

Les også: Oppskriften helsemyndighetene ikke vil at du skal kunne


Gougère - ostebakkels

De er så morsomme å lage fordi du føler deg så flink når du er ferdig.

Ingredienser:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • 2,5 dl vann
  • 80 g smør
  • 100 g hvetemel
  • 4 stk egg
  • 150 g ost, revet
  • 1 knivsodd muskat


Strata

Strata er en kul og morsom rett med egg.

Til 4 porsjoner:

  • 2 pose spinat
  • 150 g cheddar
  • 1 stk brød, daggammelt
  • 5 stk egg
  • salt og nykvernet pepper
  • 0,5 ts muskat
  • 2,5 dl kremfløte


Ostebrød med hvitløk

Enkel mat litt mange sultne.

Til 4 porsjoner:

  • 1 stk lite brød
  • 4 ss smør
  • 3 fedd hvitløk
  • 150 g ost


Ostebrød

Dette er en knakende god forrett eller snacks.

Til 1 porsjon:

  • 4 dl hvetemel
  • 1,5 dl vann
  • 0,5 pk tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3 ss olivenolje
  • 120 g ost som egner seg til smelting
  • salt, olje og tørket rosmarin


Egg og bacon

Baconkurver med eggefyll er den nye frokostfavoritten.

Til 2 porsjoner:

  • 2 skiver bacon
  • 1 stk egg
  • 2 ss ost, revet


Parmesankjeks

Det er ikke lett å finne bedre ostekjeks.

Ingredienser:

  • 100 g smør
  • 1 ss sukker
  • 150 g mel
  • 50 g parmesan, nyrevet
  • 1 stk egg
  • parmesan, nyrevet


Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

  • 3 stk løk
  • 3 dl vann
  • 3 ss smør
  • 1 stk laurbærblad
  • 150 g ost
  • 2 stk egg
  • persille


Muffins med tre oster

Ingredienser:

  • 200 g smøreost
  • 2 stk egg
  • 3 dl melk
  • 200 g hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • 50 g smuldret blåmuggost
  • 50 g parmesan, nyrevet
  • 25 g revet parmesan til å drysse over


Pai med ost

Pai med ost er så godt når du bruker riktig ost. Finner du comte er din lykke gjort.

Til 4 porsjoner:

Bunnen (som også kan lages av ferdig butterdeig)

  • 135 g smør, romtemperert
  • 250 g hvetemel
  • 5 cl vann
  • 1 ts salt

Fyllet

  • 200 g revet ost, helst comté
  • 3 stk purreløk
  • 2,5 dl melk
  • 2,5 dl kremfløte
  • 15 g mel
  • 3 stk egg
  • salt og nykvernet pepper
  • muskat


Les også:

Svinaktig dyr ost

Derfor er det hull i ost

Hvordan lages ost?

Kan du spise ost som har mugnet?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no