Oljefondet har tapt milliarder på å droppe tobakk

Oljefondet-direktør Yngve Slyngstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oljefondet-direktør Yngve Slyngstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

At oljefondet ikke eier tobakksselskaper har redusert avkastningen med 16 milliarder kroner de siste ni årene. Andre etikkvurderinger har «kostet» fondet omtrent like mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Financial Times har Statens pensjonsfond utland, populært kalt oljefondet, gått glipp av 1,94 milliarder dollar i avkastning på ikke å investere i tobakk i årene 2006 til 2015. Dermed nærmer det totale tapet fra de norske, etiske investeringsbeslutningene seg 30 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er avisens kalkyle, men den er omtrent riktig. Det (tobakk) utgjør rundt halvparten av det totale inntektstapet på grunn av etikkbeslutningene om ikke å investere, sier statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet til avisen.

Les også: Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Oljefondet har de siste ti årene trukket seg ut av en rekke selskaper på grunn av det etiske regelverket. Dette gjelder blant andre tobakksselskaper, bestemte våpenprodusenter og selskaper som kan bidra til tvangs- eller grovt barnearbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble det kjent at Norges Bank har besluttet å utelukke 52 selskaper som er engasjert i kullproduksjon, fra oljefondet. Mindreinntektene fra denne avgjørelsen er foreløpig ikke ferdig beregnet.

Les også: Oljefondet har tapt over 12 milliarder på sveitsisk bank

Ifølge Financial Times hadde oljefondet en akkumulert avkastning på 288 milliarder dollar fra 2006 til 2015. Det tilsvarer 2.385 milliarder kroner etter dagens kurs.