Carlsen med seier i lynsjakk i Norway Chess

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen virket uslåelig da deltakerne i Norway Chess spilte lynsjakkturnering mandag. Bare nederlandske Anish Giri klarte å slå verdensmesteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ni runder lynsjakk sto Carlsen med sju seirer, en remis og ett tap. Han hadde feid verdenstoer og tidligere verdensmester Vladimir Kramnik av brettet og tapt mot nummer fire i verden, Anish Giri. Tapet kom i siste runde:

– Lynsjakken gikk greit, men det var en ræva sisterunde. Det er fint å se at spillet fungerer sånn noenlunde, men så ble jeg litt sliten på slutten. Det må man egentlig regne med når man spiller i såpass mange timer, sier Carlsen til NTB.

Et lite skår i gleden er nok tapet likevel: Ifølge Carlsen er Giri trolig den av spillerne i turneringen som i spillestil ligner mest på Sergej Karjakin, russeren han skal møte i VM-oppgjøret i New York i november.

Les også: Carlsen mer tent enn nervøs før Norway Chess

Fint å slå Kramnik

Carlsen åpnet lynsjakkturneringen bra, med sort og seier i første parti mot franske Maxime Vachier-Lagrave, deretter slo han ukrainske Pavel Eljanov. I tredje parti spilte han sin eneste remis, mot svenske Nils Grandelius, turneringens wild card og antakeligvis svakeste spiller, ranket som nummer 112 i verden. I fjerde og femte runde vant han over indiske Pendyala Harikrishna og bulgarske Veselin Topalov, som vant hovedturneringen i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjette runde var det Carlsen selv mener var dagens mest prestisjetunge oppgjør: Nummer en og to på sjakkrankingen i verden, regjerende verdensmester Carlsen med hvite brikker mot russiske, tidligere verdensmester, Vladimir Kramnik. Carlsen vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var veldig viktige poeng, jeg hadde 4,5 og han hadde 4. Det var et toppoppgjør, sier Carlsen.

Les også: Carlsen ville aldri gjort som Karjakin

Teit å tape

Også sisterunden mot Giri, som Giri vant, var viktig for Carlsen:

– Det var teit å tape på den måten, men på det tidspunktet så var jeg uansett litt utladet, og jeg spilte så dårlig at jeg greier ikke å hisse meg opp over det.

Sammenlignet med fjorårets innsats i lynsjakkturneringen, som han selv kalte «amatørmessig», føler han selvsagt at det gikk bedre denne gangen:

– Jeg fightet veldig bra. Så er det klart at for å score 7,5 av 9 poeng så trenger man litt gli noen ganger, og det hadde jeg, men generelt så var spillet mye, mye bedre enn i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lynsjakkturneringen avgjør hvilke fem av de ti deltakerne i Norway Chess som får fordelen av å starte med hvite brikker i fem av de ni rundene i hovedturneringen, som starter tirsdag.

I fjorårets turnering havnet Carlsen på en skuffende åttendeplass blant de ti som deltok. I 2013 og 2014 kom han på andreplass, begge årene slått av Karjakin, som i år trakk seg fra Norway Chess for å forberede seg på VM-oppgjøret de to imellom.