Listhaug: – Asylsystemet i Hellas må styrkes

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsystemet i Hellas må styrkes og bli mer effektivt dersom avtalen mellom Tyrkia og EU skal fungere, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listhaug åpnet mandag en norskfinansiert konferanse i den greske hovedstaden om håndteringen av flyktning- og migrasjonskrisen.

– Det er avgjørende at alle nye migranter som krysser havet fra Tyrkia til de greske øyene blir sendt tilbake. Skal det skje i tråd med retningslinjene for beskyttelse av flyktninger, må saksbehandlingen og beslutningskapasiteten i Hellas styrkes betydelig, sa Listhaug i sin tale til konferansen.

Hun påpeker at returene av nye flyktninger må skje i løpet av rimelig tid.

– Hvis ikke kan det være at avtalen med Tyrkia ikke har den virkningen den er tiltenkt, og vi kan raskt oppleve at mottakskapasiteten på de greske øyene ikke strekker til, sier hun.

Les også: Listhaug advarer mot naivitet i flyktningpolitikken

Individuell vurdering

Norge støtter Hellas med over 225 millioner kroner, såkalte EØS-midler, i løpet av en periode frem til 2017 for å bygge opp det greske asylsystemet. Utlendingsdirektoratet samarbeider derfor tett med greske asylmyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI-direktør Frode Forfang, som også er i Aten, mener Tyrkia-avtalen gir en stor kapasitetsutfordring, fordi det må vurderes om Tyrkia er et trygt returland.

– Det er slått at det skal være en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier han, som mener det kan sammenlignes med vurderingen Norge gjør før asylsøkere kan returneres til Russland.

– Den kapasiteten som trengs fins ikke, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at signaleffekten av avtalen ser ut til å ha medført at færre reiser til Tyrkia. Flere EU-land skal dessuten bistå Hellas med gjennomføringen med avtalen.

Norge bidrar først og fremst med politifolk som blant annet jobber med å uttransportere asylsøkere til Tyrkia.

Les også: Listhaug: – Støtter kongens uttalelse fullt ut

– Vi trenger hjelp

Den greske innenriksministeren Panagiotis Kouroumblis fra det venstreorienterte regjeringspartiet Syriza sa han er glad for hjelpen for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må innrømme, på tross av innsatsen som har vært lagt ned, at det fortsatt er et stort behov, vi trenger hjelp, sa han til konferansedeltakerne.

Han påpekte at Hellas selv ikke har noen skyld i at Midtøsten er blitt destabilisert og flyktningkrisen har oppstått. Landet ligger strategisk plassert og har dermed måttet bære byrdene. Han skrøt samtidig av sitt eget lands gjestfrihet overfor flyktningene, men kritiserte at EU-avtalen om relokalisering av asylsøkere ikke er blitt fulgt opp.

– I oktober ble vi enige om at 600 mennesker skulle relokaliseres. Dessverre er det ikke blitt gjennomført, bare 400 er blitt flyttet, sa den greske statsråden.

– Europa er i ferd med å miste sin humanitet, sine siviliserte verdier, sa han.

Les også: Venstre og KrF minner Listhaug på asylforliket