Opprørere lanserer motoffensiv i Syria

Innbyggere ser etter overlevende i ruinene etter et luftangrep mot den opprørskontrollerte gamlebyen i Aleppo lørdag.
Innbyggere ser etter overlevende i ruinene etter et luftangrep mot den opprørskontrollerte gamlebyen i Aleppo lørdag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørsgrupper har angrepet regjeringsstyrker i flere provinser i Syria siden opposisjonen i Genève manet dem til å svare på regimets våpenhvilebrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen henger allerede i en tynn tråd, og fredssamtalene i Genève fryktes å være på randen av sammenbrudd. Misnøyen er sterk i den væpnede opposisjonen, som mandag gikk i strupen på FN-mekler Staffan de Mistura og anklaget ham for å være partisk til fordel for Bashar al-Assads regime.

Samtidig har opprørere startet et voldsomt angrep mot regimets styrker i Latakia nordvest i Syria, opplyser eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) mandag formiddag.

Det meldes også om opprørskrigere på offensiven i naboprovinsen Hama samt kraftige luftangrep i provinsen Homs. Minst fire mennesker ble drept av flybombene, ifølge SOHR, som frykter at dødstallet kommer til å stige.

Lanserer motoffensiv

Få timer tidligere varslet en rekke opprørsfraksjoner at ethvert angrep fra regimet mot sivile vil bli besvart «med makt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter en økning i brudd fra regimets styrker, deriblant målrettet fordriving av mennesker og vedvarende bombing av boligområder, kunngjør vi starten på en kamp som svar, heter det i en uttalelse undertegnet av ti væpnede grupper.

Blant dem er den mektige islamistgruppa Ahrar al-Sham og flere fraksjoner som kjemper under Den frie syriske hærs flagg.

Opposisjonens forhandlere fikk samtidig et brev undertegnet av «væpnede revolusjonære fraksjoner» i Syria som ber dem sette hardt mot hardt i Genève, melder Reuters.

Uten navn

Internasjonale løfter om nødhjelpsforsyninger, stans i bombingene av boligområder og løslatelse av fanger er ikke innfridd, fastslår avsenderne, som ikke er navngitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger med dyp uro og avsky de Misturas trekk – noen av dem tar fullstendig parti for regimet og kravene fra dets allierte, heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending har luftet ideen om at Assad blir værende i en symbolsk maktposisjon i bytte mot at opposisjonen får nominere tre syriske visepresidenter. Forslaget ble blankt avvist av opposisjons- og opprørsgruppene, som representeres i Genève av den saudistøttede alliansen HNC.

«Selvforsvar»

Volden har blusset opp parallelt med manglende framgang i Genève. Regimet anklages for å utnytte våpenhvilen til å vinne terreng, og i helgen oppfordret HNC-topper opprørskrigerne til å gjengjelde regimets angrep mot sivile.

– Jeg mener ikke at dette er en oppfordring til vold, det er ikke annet enn en oppfordring til selvforsvar, sa Mohammad Alloush, som sitter i HNCs delegasjon for opprørsgruppa Jaish al-Islam, til fjernsynskanalen al Hadath søndag.

Anklager hverandre

Våpenhvilen som ble fremforhandlet av Russland og USA, trådte i kraft 27. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partene anklager hverandre for hyppige brudd den siste tiden, spesielt rundt den delte byen Aleppo nord i Syria. Der har regimet og dets allierte bombet opprørskontrollerte områder, samtidig som den nye runden FN-støttede fredssamtaler startet i Genève sist onsdag.

USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har anklaget regimet for omfattende brudd på våpenhvilen. Han ba fredag Russland om å legge press på Damaskus for å stanse offensiven.