Skrekkscenario for TTIP-avtalen:Nederlandsk folkeavstemning kan forpurre TTIP-avtale mellom USA og EU

TTIP-MOTSTAND: Demonstranter i Amsterdam for ett år siden protesterte mot at TTIP-avtalen skal overføre demokratiet til næringslivet. Kan de stoppe hele prosessen?
TTIP-MOTSTAND: Demonstranter i Amsterdam for ett år siden protesterte mot at TTIP-avtalen skal overføre demokratiet til næringslivet. Kan de stoppe hele prosessen? Foto: Branko Collin / Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før har en nederlandsk folkeavstemning avvist EUs assosieringsavtale med Ukraina, vil aktivistene prøve å gjøre det samme med den atskillig viktigere TTIP-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlandske velgere krever nå en folkeavstemning om den sterkt omdiskuterte TTIP-avtalen (Trans-atlantisk partnerskap for handel og investeringer) mellom EU og USA.

Nylig ble det avholdt en folkeavstemningen i Nederland om EUs Ukraina-avtale, der det ble flertall mot. Slike folkeavstemninger er rådgivende, men den nederlandske regjeringen har svært vanskelig for å tilslutte seg Ukraina-avtalen i strid med folkemeningen.

Går en tilsvarende folkeavstemning også mot TTIP-avtalen, vil den få alvorlig trøbbel, skriver EurActiv.

Slike internasjonale avtaler krever formelt tilslutning fra alle EUs 28 medlemsland.

Les også: Nederlandske EU-motstandere varsler flere folkeavstemninger

Rundt 100.000 nederlendere har allerede undertegnet kravet om folkeavstemning om TTIP-avtalen.

Det trengs 300.000 stemmer for å forplikte myndighetene til å avholde en rådgivende folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – TTIP kan vekke til live norsk EU-debatt

Lederen for kampanjen for folkeavstemning om TTIP, Jasper Van Dijk sier til EurActiv at neiflertallet i folkeavstemningen om Ukraina-avtalen har gitt den nye nei-kampanjen mot TTIP vind i seilene.

I mellomtida har EU og USAs forhandlere det travelt. De bør ha ferdig TTIP-avtalen i Barack Obamas presidentperiode. Både republianernes beryktede presidentkandidat Donald Trump og Demokratenes sosialistiske kandidat Bernie Sanders har sterke motforestillinger mot TTIP.

Les også: – Norge er åpnere for import enn både EU og USA