Canada vil tillate aktiv dødshjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canada tok et viktig steg mot å la uhelbredelig syke mennesker søke hjelp til å ende sine liv da statsminister Justin Trudeau la frem et lovforslag om å legalisere aktiv dødshjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste meningsmålingene viser at et overveldende flertall av kanadiere, hele 85 prosent, støtter retten til å dø.

– Forslaget vi legger frem respekterer kanadieres valg samtidig som vi gjør de sikringstiltak som trengs, sa statsminister Justin Trudeau på en pressekonferanse torsdag.

Se video øverst i artikkelen.

Les også: Politikere i California sier ja til aktiv dødshjelp

Tvinger ingen

Det foreslåtte lovforslaget vil ikke tvinge verken leger eller sykepleiere til å gi dødshjelp, og det vil kun gjelde kanadiske statsborgere. Aktiv dødshjelp er blant annet lovlig i Belgia, Luxembourg, Nederland, Sveits og i en håndfull amerikanske stater.

Den foreslåtte lovendringen kommer ett år etter at Canadas høyesterett opphevet forbudet mot legeassistert dødshjelp.

Les også: Hver fjerde lege er for aktiv dødshjelp

– Kan søke om fredfull død

Regjeringen har fått frem til 6. juni til å utarbeide en ny lov som kan tillate at mentalt friske voksne med uhelbredelige sykdommer å sette en stopper for egen lidelse med legehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den foreslåtte lovgivningen vil tillate disse å søke om en fredfull død i stedet for lange, skremmende, smertefulle eller uverdige dødsfall som de ellers kan møte med uhelbredelige sykdommer, sier justisminister Jody Wilson-Raybould.

Lovforslaget gjelder ikke mindreårige, psykisk syke eller utlendinger som ønsker aktiv dødshjelp i Canada.

Høyesteretten besluttet i februar i fjor at det totale forbudet mot dødshjelp strider mot grunnloven. Dermed reverserte høyesteretten sin egen avgjørelse fra 1993. Det er fortsatt uklart om lovforslaget i sin nåværende form vil passere før fristen i juni.

Les historien om Brittany Maynard som bestemte seg for aktiv dødshjelp etter å ha blitt diagnostistert med aggressiv hjernekreft i 2014.

(Kilde: AFP)