Poststans på lørdag rammer pasientprøver

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver uke får mange hundre pasienter prøvesvarene sine senere fordi posten ikke lenger kommer på lørdager. Noen prøver ender i søpla fordi de ikke kan brukes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å kutte ut post på lørdager får konsekvenser både for pasientene og for St. Olavs hospital, skriver Adresseavisen.

– Over 550 pasienter får forsinket svartid på prøvene hver uke, sier Trond Jacobsen, som er sjef laboratoriemedisinsk klinikk ved St. Olavs hospital. Han sier også at snaut to prosent av prøvene som ellers ville kommet med posten på lørdag, ikke brukes og må kastes. Når de blir liggende hos Posten over helgen, vil ikke analysen av prøvene lenger gi nøyaktige svar.

Les også: 400 årsverk kan forsvinne i Posten

– Siden omleggingen 1. mars har det dreid seg om rundt 30 prøver. For en del pasienter betyr det at de må ta prøven på nytt, forklarer Jacobsen. En kartlegging i desember viste at sykehusets felles prøvemottak i snitt tok imot 694 prøver på en lørdag.

– Vi ser at legekontorer legger om rutinene, slik at prøver ikke postes på fredag, sier Jacobsen. Han synes det er leit med alle som opplever at prøveresultater blir forsinket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siste lørdag med postombæring

Det er mulig å sende prøver ekspress over natten og få dem levert på lørdag. Jacobsen sier det kan være et alternativ for enkeltprøver som haster spesielt, men at det er en for dyr løsning til å bruke på alle prøver.

Les også:

Postsjefen: – Det kan bli slutt på postbud innen 15 til 25 år

Netthandel gir pakkerekord for Posten

Ny sporingsbrikke lar deg følge pakken helt hjem