Netanyahu innrømmer angrep i Syria

Statsminister Benjamin Netanyahu innrømmer for første gang at Israel gjentatte ganger har angrepet mål i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Statsminister Benjamin Netanyahu innrømmer for første gang at Israel gjentatte ganger har angrepet mål i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har gjennomført en rekke angrep mot mål i Syria de siste årene, innrømmer statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den israelske statsministeren har angrepene vært rettet mot våpenforsendelser til den libanesiske Hizbollah-militsen, som kjemper på president Bashar al-Assads side i krigen.

– Vi aksjonerer når vi finner det nødvendig, også over grensen. Vi har gjennomført dusinvis av angrep for å hindre at Hizbollah får avanserte våpen, sa Netanyahu under et besøk på de israelskokkuperte Golanhøydene mandag.

Netanyahu gikk ikke i detalj på hvilke angrep Israel har utført i Syria, og han opplyste heller ikke hvilken type våpen det var i de angivelige forsendelsene som ble angrepet.

Iranske våpen

Iran forsyner Hizbollah med store mengder våpen og kjemper også på Assads side i krigen.

Israel er offisielt nøytral i krigen i Syria, og landet har ingenting imot at syriske regjeringsstyrker og deres støttespillere holder ytterliggående islamistgrupper som IS og Nusrafronten langt unna grensa til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelerne frykter imidlertid at Hizbollah, som kontrollerer Sør-Libanon, skal komme styrket ut av krigen i Syria og at den sjiamuslimske militsen på sikt vil rette våpnene mot dem.

Langvarig konflikt

Israel okkuperte Sør-Libanon i 1978, en okkupasjon som varte til 2000 da israelske styrker etter å ha lidd store tap mot Hizbollah trakk seg ut av landet.

I 2006 rykket israelske styrker på nytt inn i Libanon, etter at Hizbollah hadde tatt to israelske soldater til fange på grensa.

Nærmere 1.200 libanesere ble drept i de israelske angrepene, mens 160 israelere ble drept, 43 av dem sivile som ble drept i rakettangrep fra Hizbollah.

Ifølge israelske ledere har Hizbollah siden bygd opp sitt arsenal igjen og har i dag raketter som kan nå langt inn i Israel.