Nå skal nordmenn bytte klær for å spare miljøet

Rundt 8 av 10 nordmenn mener at de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Plaggene tar plass, og 36 prosent sier de har hatt problemer med å lukke skap og skuffer.
Rundt 8 av 10 nordmenn mener at de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Plaggene tar plass, og 36 prosent sier de har hatt problemer med å lukke skap og skuffer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du lei av et bruk-og-kast-samfunn og ønsker heller å bytte klær istedenfor å kjøpe nye? Da må du lese dette!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstkommende lørdag, 16. april, arrangeres for første gang i Norge en dag hvor bytte og gjenbruk av klær settes i fokus over hele landet.

– Det er ikke alle som er klar over hvor mye klærne våre koster miljøet. Både produksjonen og transporten er forurensende og krever mye ressurser, sier kommunikasjonsrådgiver i Naturvernforbundet, Eivind Trædal, i en pressemelding.

Ifølge Naturvernforbundet måtte vi hatt 2,7 jordkloder hvis alle i verden skulle hatt den forbruk som den gjennomsnittlige nordmann.

Nordmenn har skapene fulle

En undersøkelse fra Storage Report, omtalt først av Aftenposten, viser at åtte av ti nordmenn mener de har for mange klær og sko som ikke blir brukt.

Over en av tre sier de har hatt problemer med å lukke skap og skuffer. En gjennomsnittlig norsk garderobe består av 61 klesplagg, sko og vesker, hvorav nesten halvparten ikke brukes regelmessig, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Trodde du bambusklær var miljøvennlige?

Arrangementer i hele landet

Målet er at klær ikke bare skal brukes og kastes. Den store klesbyttedagen arrangeres av Naturvernforbundet i samarbeid med Framtiden i våre hender, Natur og Ungdom og Miljøagentene.

Det er planlagt arrangementer i alle fylker, ifølge Naturvernforbundet. Så langt er det planlagt over 60 arrangementer.

Dagen har blitt gjennomført i Sverige og Danmark i flere år. Ifølge Naturvernforbundet ble det i Sverige i fjor arrangert 109 arrangementer med 12.300 besøkende, noe som utgjorde 44.500 klesbytter.

– Hvis vi legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i Sverige 2015 til å spare 29 tonn kjemikalier, 169 tonn CO2 og 110 000 kubikkmeter vann, sier Trædal i Naturvernforbundet.

Les også: – Nordmenn vil spare tusenlapper med budsjett

Slik fungerer klesbyttedagen

Ta med 7 rene og pene plagg (klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn)

Klærne bytter eier via klesbyttelapper (for plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg)

Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben

Overskuddsklær leveres til veldedighet

Kilde: Naturvernforbundet