Norske kabinansatte i Norwegian er mest syke

Det norske sykefraværet i Norwegian er ti ganger høyere enn for thailandske ansatte. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Det norske sykefraværet i Norwegian er ti ganger høyere enn for thailandske ansatte. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandske kabinansatte i Norwegian har et sykefravær på 1,5 prosent, mens norske kabinansatte har et fravær på 15,8 prosent, skriver Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hos Norwegian som i mange andre selskaper er sykefraværet i Norge høyere enn i de fleste andre land, samtidig som sykefraværet blant kabinansatte er forholdsvis høyt i bransjen generelt, sier pressekontakt Lasse Sandaker-Nielsen i flyselskapet.

Han mener særnorske rammebetingelser forklarer forskjellene.

– Norske fraværs- og sykelønnsordninger er svært gunstige sammenlignet med andre land i Europa. I Sverige har man karensdag, mens man i Norge får full lønn fra første sykedag, sier han til Finansavisen.

Les også: Norwegian blir med i allianse med Ryanair

Fremtidig vekst utenfor Norge

Ser man på utviklingen i årsverk i selskapets ulike baser, viser de at bemanningen går ned i høykostland med høyt fravær, og øker utenlands.

– Antall medarbeidere i Skandinavia har gått noe ned det siste året, på grunn av naturlig avgang. Norwegians fremtidige vekst vil komme internasjonalt og da vil også antall medarbeidere øke i for eksempel Storbritannia og USA. Ved å skape en bærekraftig internasjonal virksomhet, trygger vi også arbeidsplassene i Skandinavia, sier Sandaker-Nielsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kabinansatte tjente mellom 470.000 og 510.000 kroner årlig ved inngangen til 2014. Spanske kabinansatte tjente mellom 152.000 og 181.000 kroner.

Les også: Fallende tillit til Norwegian – SAS den klare vinneren

Handler om sikkerhet

Forbundsleder Hans Erik Skjæggerud i arbeidstakerorganisasjonen Parat, vil ikke mene noe om forskjellene mellom de ulike landgruppene, men sier det er naturlig at sykefraværet er høyere hos flygende personell enn i andre yrkesgrupper.

– Det handler om sikkerhet. En enkel luftveisinfeksjon, som mange av oss vil velge å gå på jobb med, kan gjøre at disse gruppene ikke kan gå på jobb, sier han.

Under arbeidskonflikten i mars i fjor i Norwegian økte sykefraværet betydelig hos dem som ikke var tatt ut i streik.

Les også: Regjeringen vil la Norwegian bruke utenlandsk flybesetning