Kina største marked for Panama-selskap

Mossack Fonsecas lokaler i Hongkong. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix
Mossack Fonsecas lokaler i Hongkong. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mossack Fonsecas kontorer i Kina og Hongkong har stått for nesten en tredel av advokatfirmaets forretninger, ifølge gravestiftelsen ICIJ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkede dokumenter har avdekket at det Panama-baserte selskapet har hjulpet statsoverhoder, politikere, milliardærer, kjendiser og andre til å opprette selskaper i såkalte skatteparadiser. Ifølge ICIJs opplysninger var 29 prosent av disse selskapene etablert på oppdrag fra kinesere.

Det omfattende graveprosjektet har også avslørt at minst åtte nåværende eller tidligere medlemmer av politbyråets stående komité, det mektigste organet i Kinas kommunistparti, har benyttet seg av slike selskaper.

Å ha selskaper i land med lav skatt er ikke ulovlig i seg selv, men de blir ofte koblet til korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet. Xi Jinping, Kinas president, og en rekke andre kinesiske ledere er blant navnene som kobles til Mossack Fonseca.

Tidligere i uken tok myndighetene i Kina grep for å fjerne artikler om Panama-dokumentene fra landets medier og internettsøk. Ifølge AFP har kinesiske journalister fått instrukser hvor de beordres til å «slette alt innhold knyttet til Panama Papers-lekkasjen».