Reguleringsplan for 22. juli-minnested vedtatt

Illustrasjonsbilde av det omstridte kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Kunstneren er Jonas Dahlberg fra Sverige. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.
Illustrasjonsbilde av det omstridte kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Kunstneren er Jonas Dahlberg fra Sverige. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reguleringsplanen som legger til rette for det omstridte 22. juli-minnestedet på Sørbråten i Hole kommune, er vedtatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens rettssaken som Anders Behring Breivik hadde anlagt mot staten pågikk før påske, ble det kjent at regjeringen har besluttet at minnesmerket skal stå klart i 2017.

Naboene har reagert kraftig på saken. Mange av dem deltok aktivt i redningsarbeidet mens massedrapsmannen skjøt og drepte ungdommer på AUF-leiren for snart fem år siden. Naboene mener regjeringen ikke lytter til deres syn og har varslet at de vil gå rettens vei for å hindre at minnesmerket legges til Sørbråten.

Les også: Naboer reagerer kraftig på Utøya-minnesmerke

Departementet besluttet 1. oktober 2014 å videreføre reguleringsplanarbeidet etter at Hole kommune ikke ønsket å behandle planforslaget videre. Etter at reguleringsplanen nå er vedtatt, skal departementet utarbeide et oppdragsbrev til Statsbygg for å videreføre arbeidet med minnestedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vant konkurransen om å få utforme minnestedet. Dahlbergs vinnerforslag innebærer å kutte en odde på Sørbråten i to for å gjenskape den fysiske følelsen av tap.

Les også: Regjeringen sier ja til omstridt 22. juli-minnesmerke

Regjeringen har varslet at det skal jobbes videre med skjermingstiltak slik at belastningen blir minst mulig for nærområdet. Kulturdepartementet er dessuten i dialog med Dahlberg for å vurdere mindre justeringer i utformingen av kunstverket.

– Kulturdepartementet skal også sammen med KORO, Kunst i offentlige rom, se på muligheten for å utforme en takk og en anerkjennelse til lokalsamfunnet i forbindelse med det nasjonale minnestedet, opplyser regjeringen.