Regjeringen vil ha ti regioner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterte tirsdag stortingsmeldingen om regionreformen.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) presenterte tirsdag stortingsmeldingen om regionreformen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil erstatte dagens 19 fylker med ti regioner. Større regioner skal få større ansvar for samfunnsutviklingen i hver region.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la tirsdag fram stortingsmeldingen om inndeling og oppgaver for nye folkevalgte regioner. Han var langt tydeligere i det ønskede antallet på «om lag ti», enn på hvilke konkrete oppgaver de nye regionene skal ha.

– Dagens fylkeskommuner har gått ut på dato, sier Sanner som understreker at større regioner også skal få større ansvar for samfunnsutviklingen. De skal kunne løse oppgaver som favner videre enn det kommuner og fylker gjør i dag.

Savner konkretisering

Han understreker at det ikke er regjeringen som skal tegne det nye kartet over regioninndelingen, og at tallet ti ikke er absolutt hogd i stein. Men det er først med rundt ti enheter at regjeringen sier seg villige til å overføre flere statlige oppgaver til de nye regionene.

I Stortingsmeldingen tar regjeringen til orde for at de ti regionene skal få nye oppgaver på flere områder. Det skal vurderes om enkelte veistrekninger skal omklassifiseres til regionalt nivå. Regionene kan få ansvar for tilskudd til private lufthavner og ansvar for å bygge ut digital infrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Sp frykter regjeringen vil overkjøre lokal folkevilje

Tre nivåer

Regjeringen foreslår også at de nye regionene skal få nye oppgaver innenfor kulturminnevern, kultur, næringsutvikling og friluftsliv.

Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS sier seg enig i regjeringens situasjonsbeskrivelse, men savner virkemidler for å styre samfunnsutviklingen i ønsket retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi savner for eksempel en konkretisering av hvordan staten, gjennom fylkesmann og direktorater, skal følge opp regionale planer, sier Helgesen.

– Sentraliseringsreform

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum savner også en bedre konkretisering av hvilke oppgaver de nye regionene skal ha.

– Når Sanner skal klargjøre hvilke oppgaver disse nye storfylkene skal ha, er det ingenting konkret. Det er bare ordren om å slå seg sammen som blir stående. Dette er derfor ingen oppgavereform, det er nok en sentraliseringsreform, sier Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjennomslag

Støttepartiene Venstre og KrF reagerer litt ulikt på regionmeldingen. Kommunalpolitisk talsmann Geir Toskedal mener samarbeidspartnerne har fått et betydelig gjennomslag når regjeringspartiene går inn for å beholde tre folkevalgte nivåer, til tross for at både Høyre og Frp vil fjerne fylkeskommunen.

Kommunalpolitisk talsperson i Venstre André N. Skjelstad sier seg skuffet over at ambisjonsnivået ikke er større.

– Venstre er opptatt av å styrke lokaldemokratiet, og da må de nye regionene også få tilført nye oppgaver. Ellers blir dette kun en fylkesgrensereform, sier han.

Useriøs frist

SVs Karin Andersen mener fristen fylkene nå får fram til 1. desember til å fatte vedtak om sammenslåing, er «useriøs kort».

– SV er for regioner, men da må de få større og viktigere regionale oppgaver – og de må få tid til god prosess, sier hun. SV vil hindre at de største kommunene overtar videregående skole og kollektivtrafikk – oppgaver de nye regionene må ha ifølge Andersen.

Etter at vedtak om sammenslåing er gjort, legger regjeringen opp til å legge fram en proposisjon med ny regional struktur i løpet av neste år. Hvis tidsplanen holder, vil de nye regionene kunne være en realitet fra 1. januar 2020.