Assads leverandører innblandet i Panama-saken

Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Sana / Reuters / NTB scanpix
Syrias president Bashar al-Assad. Foto: Sana / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Panama by (NTB): Tre selskaper som har omgått internasjonale sanksjoner og levert varer til Assad-regimet i Syria, har stått på kundelisten til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser dokumentlekkasjen «Panama Papers», ifølge Aftenposten og andre medier som har deltatt i graveprosjektet. Advokatfirmaet hjalp selskapene med å opprette og administrere filialer i skatteparadiset Seychellene og leverer fortsatt tjenester til minst ett av dem, skriver avisen.

Selskapene skal blant annet ha levert samme type bensin til regimet som syriske militære fly og helikoptre bruker. Ett av selskapene, Pangates International Corporation Limited, har erkjent at de leverte flydrivstoff til Syria.

Også president Bashar al-Assads fetter, den styrtrike forretningsmannen Rami Makhlouf, er innblandet i avsløringene rundt det Panama-baserte advokatfirmaet, ifølge BBC.

Makhlouf ble ilagt sanksjoner av amerikanske myndigheter i 2008, fordi de vurderte ham som en «insider» i regimet og en som utnyttet det syriske rettssystemet og syrisk etterretning til sin fordel. Likevel fortsatte Mossack Fonseca å jobbe for Makhlouf gjennom seks ulike selskaper.

Advokatfirmaet kuttet sine siste bånd til den syriske forretningsmannen i september 2011, ni måneder etter at de ble anbefalt å stanse samarbeidet. (©NTB)