Stortinget vil skjerpe innsatsen mot skatteflukt

Hans Olav Syversen.
Hans Olav Syversen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiene på Stortinget er i innspurten av arbeidet med en skattereform som kan gjøre det vanskeligere for bedrifter og personer å plassere penger i skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avsløringene i Aftenposten forsterker vår oppmerksomhet om regler mot skatteflukt. Jeg oppfatter at alle partier er enige om at vi skal sikre skattebasen i eget land, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB.

Han vil ikke røpe noen detaljer, men bekrefter at problematikk knyttet til skatteparadiser har vært del av samtalene om en skattereform på Stortinget.

– Det er tverrpolitisk enighet om å uttømme alle muligheter for å hindre skatteflukt, men for å lykkes må vi lene oss på arbeidet som gjøres internasjonalt, sier Syversen. Han mener den pågående prosessen i OECD er løfterik, ikke minst kravet om rapportering mellom skattemyndighetene i det enkelte land.

Krever handling

Etter det NTB erfarer legger partiene opp til gruppebehandling av en skisse til enighet om skattereformen når stortingsgruppene møtes onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV har lenge foreslått en rekke tiltak for å stoppe skatteflukten fra Norge. Nå må stortingsflertallet følge opp. Mye kan gjøres i forhandlingene om skattereform allerede denne uken, SV har en utfyllende liste med tiltak, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen.

Han mener skatteparadiser er en av de største truslene mot demokratiet.

– Enorme verdier stjeles fra folk flest og havner i den rikeste elitens lommer. Skatteparadisene muliggjør både korrupsjon, tyveri, menneskehandel og narkotikahandel. Den norske innsatsen mot dette uvesenet må trappes kraftig opp umiddelbart, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant SVs forslag er å trekke ut alle statseide selskaper og fond fra skatteparadiser, begrense selskapsadvokaters taushetsplikt og innføre åpenhetskrav om skatteopplysninger i aksjonærregisteret.

Bakgrunn: Aftenposten: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjoner

Reaksjonene er skarpe på Stortinget etter avsløringene om at DNBs datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006-2010 bisto rundt 40 kunder med å opprette selskaper på Seychellene.

– Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Syversen.

– Jeg syns også det er påfallende og lite tillitvekkende at de velger å legge seg flate når avsløringene er et faktum og kjent i offentlighet, sier Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen.

Næringsminister Monica Mæland (H) er enig i at DNB ikke burde ha vært med å opprette selskaper på Seychellene for kundene sine. Nå forventer hun en redegjørelse fra selskapet.

– Jeg hadde i forrige uke et møte med DNB der jeg fikk en muntlig orientering om det de visste om saken. Jeg har bedt styret om en skriftlig redegjørelse. Denne redegjørelsen blir offentlig, sier Mæland.

Les også:

Næringsministeren informert om DNB-avsløring i forrige uke

Advokatfirmaet hevder Panama-avsløringene er straffbare

Panama Papers fører til australsk storgransking