USA sender marinefartøy til omstridte øyer

Hangarskipet USS Stennis befinner seg for tiden i Sør-Kinahavet sammen med flere støttefartøy. Det er ventet at et mindre fartøy vil foreta forbiseilingen i Spratlyøyene. Foto: Cho Jung-ho / Yonhap / Reuters / NTB scanpix
Hangarskipet USS Stennis befinner seg for tiden i Sør-Kinahavet sammen med flere støttefartøy. Det er ventet at et mindre fartøy vil foreta forbiseilingen i Spratlyøyene. Foto: Cho Jung-ho / Yonhap / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-Reuters): For tredje gang skal amerikanske marinefartøy passere nær omstridte øyer i Sør-Kinahavet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seilingen skal skje i april, men det er ikke kjent nøyaktig når eller hvilket skip som skal passere innenfor tolvmilsgrensen rundt en omstridt kunstig øy i Spratly-øygruppen. Kina, som er ett av landene som gjør krav på øygruppen og som har bygget opp den kunstige øya, reagerer kraftig på det amerikaneren kalle utøvelse av «navigasjonsfriheten». Tolv nautiske mil er den internasjonalt anerkjente grensen for territorialfarvann.

En marinegruppe med hangarskipet USS Stennis er for tiden på tokt i Sør-Kinahavet, men det er ventet at passeringen forbi det kunstige Mischief-revet vil skje med et mindre skip, ifølge en kilde i den amerikanske marinen.

Revet var under vann selv ved høyvann, før kineserne startet et drenerings- og byggeprosjekt som gjorde det om til en øy. Kina har bygget tre flystriper på kunstige løyer i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA patruljerer jevnlig i Sør-Kinahavet, et område som benyttes av handelsskip som flytter varer verdt svimlende 5.000 milliarder dollar hvert år. Mens Kina har de største territorielle kravene, har også Vietnam, Malaysia, Brunei, Filippinene og Taiwan mindre og til dels overlappende krav.

USAs og Kinas presidenter møttes nylig i Washington og Xi Jinping gjorde det klart overfor Barack Obama om at kineserne ikke vil tolerere suverenitetskrenkelser forkledd som utøvelse av navigasjonsfrihet. (©NTB) (©NTB)