Guadeloupe - Sommerfuglen i Karibia

Øygruppen Guadeloupe består av flere bebodde øyer og noen mindre ubebodde. Foto: CBD 28/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Guadeloupe skal du ikke langt fra et dykk i det turkisblå havet før du befinner seg dypt inne i frodig regnskog, eller på et svalende høyfjell. «Sommerfuglen» er Karibias annerledesøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GUADELOUPE

  • Fransk region i Karibia
  • Areal: 1.628 kvadratkilometer
  • Befolkning: 405.500 (2008)

Kilde: Wikipedia

__________________________________________

Visste du at

  • Columbus ga i 1492 øya navnet Santa Maria de Guadelupe de Extremedura
  • Guadeloupe var en kort periode svensk (1813-1814)

__________________________________________

Turistinformasjon (på norsk)

www.lesilesdeguadeloupe.com

__________________________________________

Å komme seg dit

Air France har (nesten) daglige avganger til Guadeloupe, via Paris. Priser fra cirka 8.160 kr. Svenske Langley arrangerer pakketurer fra Stockholm til øya og selskapets resort Fort Royal i Deshales på Basse-Terre.

Sov godt

Sofitel Auberge de la Vielle Tour i Gosier tilbyr en spennende aura av fordums kolonitid. Hotellet har egen strand, og en utmerket restaurant. La Cocoterale i Saint Francois er et annet godt alternativ. Karibea Beach Resort utenfor Gosier er et enklere alternativ. Le Fort Royal i Deshales er en flott resort med egen strand, bungalower og restauranter.

God mat

Maten på Guadeloupe er kortreist, med råvarer hovedsakelig produsert på øya. Den er i utgangspunktet karibisk, men ofte med fransk islett. Le Karacoli, på den store, offentlige stranden Grand-Anse på Basse-Terres vestkyst, er muligens det beste stedet på øygruppennår det gjelder klassisk, karibisk cuisine. Den ligger rett på stranda, med fantastisk utsikt over Det karibiske hav.

I Pointe-à-Pitres havnekvarter er det flere fine fiskerestauranter.

GUADELOUPE, KARIBIA (ABC NYHETER): Det er lett å fortape seg i Guadeloupes kritthvite strender, men du går glipp av mye annet spennende om du ikke tar landeveien fatt. Etter et par dager på stranda ved hotellet vårt utenfor øyas største by Pointe-à-Pitre krysser vi landtungen som forbinder øya Grande-Terrei øst med Basse-Terre i vest.

Guadeloupe er formet som en sommerfugl i flukt mot sør. «Vingene» er bundet sammen av en to kilometer bred landtunge fylt med mangroveskog.

Les også: Opplev verdens vakreste øyer

Snur fort

Det er ikke slik at solen alltid stråler i Karibia. Innimellom de mange soldagene raser gjerne stormene og en og annenregnskur, for like raskt å bli trengt tilbake av godvær. I innlandet på Basse-Terre, på den vestlige delen av Guadeloupe, stopper ofte regnskyene oppmot de høye fjellene, der de sender resten av lasten sin ned til jorden. Det gjør at de tropiske skogene i Guadeloupes indre alltid er grønne og frodige, som regnskogene i Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ute på kysten, derimot, ofte bare en kilometer eller to unna, skinner som regel solen det meste av året. Det til tider skiftende været er ikke bare en del av virkeligheten, det også mye av attraksjonen.

Den lille, anonyme landsbyen Bouillante vender ut mot Det karibiske hav, som skimrer innbydende denne strålende vårdagen. Himmelen over meg er skyfri. Bare innover landet, øst mot Mount Grand Sans-Toucher og den dampende, tropiske skogen rundt det vulkanske fjellet, er det spredte skyer å se.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Madeira - den grønne øya

Skrekkblandet fryd

På stranda i Bouillante er det fremdeles få besøkende. Det er tidlig på dagen, og kun et par småbarnsfamilier har funnet veien ned til den gullglinsende sanda som strekker seg langs hele strandpromenaden.

I nordenden har en håndfull mennesker samlet seg under takskjegget på Centre de Plongée des Îlets, et av Guadeloupes største dykkersentre. Ingen av oss har særlig erfaringer med det våte element annet litt sporadisk fridykking med snorkel og maske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det derimot alvor. Vi skal dykke på ordentlig, med våtdrakt, oksygenflaske og det hele. Etter en kort instruksjon av senterets engelskspråklige dykkerinstruktører beveger vi oss med skrekkblandet fryd i samlet tropp ned mot dykkerbåten på stranda.

Les også: Fem greske hotellperler for de voksne

(Saken fortsetter under)

Dykking er en populær sport på Guadeloupe og noe alle kan være med på. Centre de Plongée des Îlets er blant dem som tilbyr assisterte dykk langs vestkysten av Basse-Terre. Foto: Sterling Ely/Flickr

I en annen verden

De små antillene øst i Det karibiske hav ligger som en halvsirkelformet barriere mot Atlanterhavet. Guadeloupe er en av flere øygrupper som Frankrike fortsatt tviholder på. Columbus var riktignok innom dem på sin andre sjøreise til Den nye verden i 1492, men italieneren var på oppdrag for den spanske kronen og hastet videre mot vest i jakten på El Dorado.

I 1635 etablerte franske handelsmenn seg på «Le Papillon» (sommerfuglen). I årene som fulgte var det store stridigheterom den grøderike øya, som havnet i permanent fransk besittelse i 1814.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette er Afrikas beste strand

Fremdeles ulmer det litt blant den opprinnelige urbefolkningen og etterkommerneetter slavene, som jobbet her på de velstående sukkerrør- og tobakkfarmene, og av og til pipler motsetningene til overflaten. Men stort sett er Guadeloupe en fredelig, usedvanlig vakker plett, med omgivelser som frir til mange slags eventyr.

Det forestående dykket er den største utfordringen akkurat nå. Et par av deltakerne sliter litt med å puste gjennom slangen, men det er i grunnen mye enklere enn jeg trodde. Og når vi endelig befinner oss som vektløse i det krystallklare, turkisblå vannet er vi somparallellforskøvet inn i en annen verden. Til å begynne med puster jeg som besatt, redd for ikke å få nok oksygen, men jeg roer meg raskt, mye takket være instruktøren som hele tiden svømmer ved min side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

(Saken fortsetter under)

Sammenlignet med andre tropiske øyer var det opprinnelig sparsomt med dyreliv på Guadeloupe. Men gekko er ikke sjeldent syn. Foto: Rh.P./Flickr

Fargerike koraller og fisker

Foran meg åpenbarer det seg et vidunderlig, undersjøisk landskap: Fargerike koraller med klovnefisker innimellom, en og annen pilende rovfisk, og løpende krabber. I det fjerne skimter jeg sågar en flyktende skilpadde.

I en liten time kaver jeg ivrig med armer og bein for å følge etter de mange fargerike fiskene, men alt for tidlig pekerinstruktøren mot overflaten: Tiden er ute, vi må opp.

På dekk leser jeg skuffelsen i øynene på den ene etter den andre som drar seg opp i båten. De vil ha mer. Den unge instruktøren som har fulgt meg ned dypet smiler gjenkjennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du blir som meg besatt, og vil bare ned igjen. Er det ikke fantastisk? sier hun og drar av seg den ettersittende dykkerdrakten.

Jeg nikker bekreftende og skuer innover land. Der venter jungelen på meg, men i morgen skal jeg tilbake til havet. En ny PADI-dykker* er født.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* PADI er et akronym for en verdensomspennende organisasjon som utdanner sportsdykkere, og innebærer dykking med oksygenflasker (apparatdykking).

Les også: Havets dyp er vakkert, men livsfarlig

5 opplevelser:

1. Kaffemuseum i høyden

I høyden like utenfor landsbyen Pointe-Noire på Basse-Terres vestside ligger kaféen og kaffemuseet La Caféière Beauséjour. Eier og driver Bernadette Beuzelin forklarer at de første franskmennene etablerte seg i høyden, både for å slippe unna varmen og fordi deoppdaget at kaffeplanten trivdes spesielt godt der.

Kaffe var i sin tid Guadeloupes viktigste handelsvare, og den klaslsiske kaffefarmen i typisk karibisk kolonistil gir et interessant blikk inn i en annen tid. Er du heldig vil du også kunne overvære musikkonserter og andre kulturunderholdning på gården.

Les også: Paradisstrendene «ingen» besøker

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Dykkerparadis

Det er flere tilbydere av dykkeropplevelser på Guadeloupe. Særlig på Basse-Terres vestside er forholdene fine for å utforsking av korallrevene og de små øyene og revene langs kysten.

Alle, fra nybegynnere til erfarne, kan melde seg på. Den helt uerfarne får med seg en guide under vann. Vi prøvde Centre de Plongée des Îlets, som herved er anbefalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vilt, vakkert og turist-tomt

(Saken fortsetter under)

Pointe-à-Pitres marina har livlig aktivitet av turister, med fokus på seiling. Foto: Jean-Paul Mission/Flickr

3. Dra på seiltur

Det blåser som regel friskt på Guadeloupe, som er en populær arrangør av både windsurfing-konkurranser og seilregattaer. Det er også godt å komme seg seg ut på havet når temperaturen inne på land blir trykkende. Et yndet reisemål er øygruppen Les Saintes i sør, eller den større øya Marie-Galante i sørøst.

Vi dro på en strålende heldagstur på katamaranen Tip Top Two, med den fargerike kapteinen Gerard Hayewski.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Finn din indre seiler på Christian Radich

4. Inn i jungelen

I Basse-Terres indre ligger det en fantastisk tropisk skog, som du bør utforske når du først er her. Du kan begynne i det små, ved å besøke parken Le Parc des Mamelles , der du kan klatre i trærne og ellers komme tett på noe av dyrelivet inne i den større jungelen. Le Jardin Botanique er et annet interessant sted for den med spesiell interesse for tropiske vekster.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

5. Ta litt rom

I kjølvannet av sukkerrørproduksjonen i Karibia oppsto det en omfattende romproduksjon på øyene. Denne sterke drikken lages av biproduktet molasse, og kommer i ulike kvaliteter. Produsenten Le Domaine de Séverin i Sainte-Rose lager rom på gamlemåten, som du får et interessant innblikk i ved et besøk. Her får du også kjøpt varene, og innta lunsj eller middag med kreps som hovedingrediens. Selskapet aler nemlig oppkrepsdyr i egne landanlegg, som tilberedes med øyas eksotiske krydder.

Les også: Slik sjekker du inn så effektivt som mulig