Ledigheten når nye høyder i Norge

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) står i spissen for regjeringens kamp mot den økende arbeidsledigheten. Onsdag viste ferske SSB-tall at 4,8 prosent sto uten jobb i januar.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) står i spissen for regjeringens kamp mot den økende arbeidsledigheten. Onsdag viste ferske SSB-tall at 4,8 prosent sto uten jobb i januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden mai for to år siden har antallet arbeidsledige økt med 47.000 i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justert for sesongvariasjoner var det 4,8 prosent arbeidsledige i januar i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag. Det tilsvarer 134.000 personer.

SSBs såkalte arbeidskraftundersøkelse (AKU) har vist en gradvis økning i ledigheten, fra 3,2 prosent i mai 2014.

Fakta om arbeidsledigheten i Norge

• I januar var det 134.000 arbeidsledige, justert for sesongvariasjoner.

• Dette utgjorde 4,8 prosent av arbeidsstyrken, mot 4,6 prosent ved forrige publisering i desember (onsdag justert opp fra 4,5 prosent).

• I mai 2014 var 3,2 prosent ledige. Antallet uten jobb har dermed økt med 47.000 siden da, 31.000 av disse var over 24 år.

• Antallet ledige gikk opp med 5.000 personer fra oktober i fjor til januar i år. Det er innenfor feilmarginen, men i tråd med trenden.

• Antallet sysselsatte økte med 7.000 fra oktober i fjor til januar i år. Også det er innenfor feilmarginen.

• Arbeids- og velferdsetaten Nav har sine egne arbeidsledighetstall. De viste at 3,3 prosent av arbeidsstyrken var registrert som helt ledige i mars i år, tilsvarende 89.334 personer.

• Nav-tallene viser en ledighet på 4,7 prosent i Rogaland, mens 2,2 prosent står uten jobb i Oppland og Troms.

(Kilde: Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse, Nav)

Tallene viser at ledigheten gikk opp med 5.000 personer fra oktober i fjor, målt som et gjennomsnitt av tre måneder, til januar i år.

– Endringen er innenfor feilmarginen, men likevel i tråd med utviklingen siden mai 2014, skriver SSB.

Det var ventet at ledigheten ville ligge på omtrent samme nivå som ved forrige undersøkelse. Ledighetsprosenten som ble oppgitt i desember, ble onsdag justert opp fra 4,5 til 4,6 prosent.

Arbeids- og velferdsetaten Nav har sine egne ledighetstall. De viser samme tendens som SSB-tallene.

Ledigheten i Norge er nå mer på linje med andre land. 4,3 prosent står uten jobb i Tyskland, 4,9 prosent i USA, 7,0 prosent i Sverige og 8,9 prosent i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Passer inn i bildet

Arbeidsledigheten er høyere enn ventet, konstaterer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Han peker på at AKU-tallene ikke alltid er helt presise.

– Men dagens tall passer godt inn i et bilde der arbeidsledigheten er gradvis stigende og sysselsettingen har stagnert. De forrige tallene som viste litt nedgang i ledigheten, fremstår nå som noe misvisende for den underliggende utviklingen, skriver han i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Bruce mener SSB-tallene kan tyde på at ledigheten fortsatt er på en stigende trend og tror Norges Bank er for optimistisk i sitt anslag om en snittledighet på 4,6 prosent i år.

– Dette underbygger et bilde av at vi har en svekkelse av arbeidsmarkedet med økende arbeidsledighet og stagnasjon i sysselsettingen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

Bruce understreker at dersom det skulle komme flere bekreftelser på at arbeidsmarkedet svekkes, vil det øke sjansen for nok et rentekutt fra Norges Bank.

Dobbel oljenedtur

Den økende ledigheten skyldes i stor grad en dobbel oljenedtur i Norge – kombinasjonen av et varslet fall i investeringene på norsk sokkel og et fall i oljeprisen på omkring 65 prosent siden sommeren 2014.

Problemene i oljenæringen betyr at det i hovedsak er i vestlandsfylkene flere mister jobben. Det er store regionale forskjeller, og i en rekke fylker er ledigheten fortsatt vesentlig lavere enn på Vestlandet.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Regjeringen har i årets budsjett lagt inn en tiltakspakke på 4 milliarder kroner i kampen mot arbeidsledighet.

Opposisjonen mener imidlertid dette ikke er nok, og Arbeiderpartiet foreslo i sitt alternative budsjett en tiltakspakke på 7 milliarder. Ap anklaget onsdag regjeringen for å satse for mye på at skattelettelser skal løse utfordringene for norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger en politikk som hjelper, ikke en regjering som tror at skattekutt er svaret på alle utfordringer for norsk økonomi, sier partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

Opposisjonen og tungvektere som LO og NHO mener dessuten at regjeringen må forlenge permitteringsperioden til 52 uker fra dagens 30 uker. Hensikten er å unngå oppsigelser i bedrifter som nedbemanner.