Flykaprer på Kypros hadde falskt bombebelte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle gislene slapp fysisk uskadd fra dramaet på flyplassen i Kypros. Motivet til mannen som kapret et EgyptAir-fly, er fortsatt uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den egyptiske kapreren fikk verdenspressens fulle oppmerksomhet da han tvang passasjerflyet ned på Kypros tidlig tirsdag morgen. Flyet var egentlig på vei fra Alexandria til Kairo i Egypt med 55 passasjerer ombord, deriblant 21 utlendinger.

Men mannen hevdet å ha en bombe festet til kroppen og truet flygerne til å lande på den kypriotiske flyplassen i Larnaka.

Kypriotisk politi bekrefter tirsdag ettermiddag at det ikke fantes noen eksplosiver på flyet.

– Kypriotiske sikkerhetsmyndigheter har bekreftet at bombebeltet som kapreren hadde på seg, var falskt, heter det i en uttalelse fra egyptiske luftfartsmyndigheter.

Uklart motiv

Mannens motiv var tirsdag ettermiddag fortsatt uklart. Kypriotiske myndigheter har avvist at det dreier seg om terrorisme og omtaler gjerningspersonen som psykisk ustabil.

De aller fleste passasjerene fikk forlate flyet kort tid etter landing. Forhandlingene fortsatte mens tre passasjerer og fire fra mannskapet var igjen i Airbus 320-flyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like før klokka 14 norsk tid ble gjerningsmannen pågrepet, rundt syv timer etter at flyet landet på Kypros og de dramatiske meldingene om kapringen kom.

Klatret ut av cockpit

Bilder på kypriotisk TV viste kort tid tidligere at de gjenværende gislene forlot det kaprede flyet på flyplassen i Larnaka. Minst en av dem klatret ut av cockpitvinduet.

– Passasjerene og mannskapet er trygge, sier Egypts luftfartsminister Sherif Fathy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var lenge full forvirring rundt hvem kapreren er. Først ble en egyptisk professor anklaget, men utenriksdepartementet på Kypros navnga senere kapreren som Seif Eldin Mustafa og sier han tilsynelatende er egyptisk statsborger

Kypriotisk kringkasting meldte først at det trolig lå personlige motiver bak kapringen, og viste til at kaprerens kone er bosatt på Kypros.

Her forlater passasjerene flyet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alltid en kvinne

Samtidig ble det påstått at mannen krevde at kvinnelige fanger løslates fra fengsler i Egypt. Ifølge Egypts statsminister hadde kapreren imidlertid bedt om å møte EU-representanter. Han skal også ha bedt om asyl på Kypros.

– Denne kapringen er ikke terrorrelatert, slo Kypros' president Nikos Anastasiades fast under en pressekonferanse flere timer før dramaet var over.

På spørsmål fra pressen om påstandene om at kapreren hadde krevd å få møte en kypriotisk kvinne, bemerket president leende:

– Det er alltid en kvinne involvert.

Kastet ut brev

Det var en egyptisk regjeringstalsmann og statlige egyptiske medier som identifiserte kapreren som en ung veterinærprofessor fra Alexandria, men det ble altså dementert.

Professoren var ombord på flyet, men forteller til arabiske BBC at han selv var blant de evakuerte passasjerene, skriver The Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge sjefen for flyplassen i Alexandria var det 21 utlendinger blant passasjerene, deriblant åtte amerikanere, fire briter, fire nederlendere, to belgiere, en franskmann, en italiener, to grekere og en syrer.

Her blir flykapreren sjekket i sikkerhetskontrollen:

Se flyruten til det kaprede flyet, som ble omdirigert til Kypros. VIDEO: Flightradar24.com

Flykapringer:

  • En flykapring er når noen med tvang tar kontroll over et fly.
  • Den første kjente flykapringen fant sted 21. februar 1931 i Arequipa i Peru.
  • På 1970- og -80-tallet ble det gjennomført en lang rekke flykapringer med politiske motiver.
  • 11. september 2001 kapret terrorister til sammen fire fly som ble brukt, eller forsøkt brukt, i selvmordsattentater.
  • Hendelsene førte til strengere sikkerhet på flyplassene og nedgang i antall vellykkede kapringer
  • 6. januar 2011 ble et fly fra Turkish Airlines på vei fra Oslo til Istanbul forsøkt kapret 50 minutter før landing, men kapreren ble overmannet av en medpassasjer.
  • 25. april 2011 ble et fly på vei fra Paris til Roma forsøkt kapret av en mann fra Kasakhstan. Han ble overmannet av besetningsmedlemmer.
  • 29. juni 2012 forsøkte seks uigurer å kapre et kinesisk fly på vei fra Hotan til Urumqi. De ble overmannet av vaktene om bord på flyet.
  • 7. februar 2014 ble et ukrainsk fly på vei fra Kiev til Istanbul kapret av en mann som krevde at flyet måtte fly til Sochi i forbindelse med vinter-OL som pågikk der. Flygerne fortsatte til Istanbul, men lurte kapreren til å tro at de landet i Sochi. Kapreren ble pågrepet av tyrkisk politi.
  • 17. februar 2014 ble et etiopisk fly på vei fra Addis Abeba til Roma kapret av andreflygeren som fløy til Genève, der han ble pågrepet av sveitsiske politi.

(Kilde: NTB, Wikipedia)