NASA: – Rekordlite vinteris i Arktis

Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre år på rad når iskanten et nytt minimum i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra NASA og National Snow and Ice Data Center (NSIDC) har fulgt iskanten i Arktis siden 1979.

Minimumsrekord

Hvert år smelter og fryser sjøisen etter hvert som sesongene passerer. Nå i mars nådde iskanten sitt maksimum for sesongen, 14,52 millioner kvadratkilometer. Det er ifølge NASA en ny minimumsrekord, for andre år på rad. I fjor nådde sjøisen 14,54 millioner kvadratkilometer, noe som også var en rekord.

Les også: Framtidas grå vintre vil koste Norge dyrt

Ifølge NASA har de 13 laveste registrerte utbredelsene av sjøisen skjedd de siste 13 årene.

– Den rekordlave sjøisen kommer som følge av rekordhøye temperaturer i desember, januar og februar verden over og i Arktis. Temperaturene har vært så mye som seks grader over normalen ved sjøiskanten, der isen er på sitt tynneste, sier Walt Meier ved NASAs Goddard Center i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: – Absurd varme i Arktis

Ugunstig vind

Også vindmønstrene i januar og februar var uheldige for sjøisen. Vindene sendte varm luft fra sør, noe som bidro til å hindre sjøisens vekst.

– Det er sannsynlig at vi kommer til å fortsette å se mindre vinteris i Arktis i fremtiden, for i tillegg til en varmere atmosfære, har også havene blitt varmere, sier Meier.

– Selv om isens maksimumsgrense kan variere mye hvert år som følge av vinterværet, så ser vi en sterk nedadgående trend og det er til slutt relatert til den varme atmosfæren og havet, sier han.

Trenden har siden 1979 ført til at sjøisen har minsket over 1,6 millioner kvadratkilometer. Det tilsvarer nesten det samlede arealet til Norge, Sverige, Danmark. Finland, Island og Tyskland.

Les også: Renere luft i Europa gjør Arktis varmere