Syriske soldater «lettet» da de så Palmyras skatter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av soldatene som var med på gjenerobringen av Palmyra, sier de syriske styrkene var lettet da de så at ikke alle kulturskattene i byen var ødelagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De russiskstøttede regjeringsstyrkene fryktet at den antikke byen skulle være ødelagt for alltid etter at ekstremistgruppen IS har kontrollert området i nesten ti måneder.

– Vi var så redde for å komme fram til ruinene og oppdage at de var fullstendig ødelagt. Vi var redde for hva vi kom til å få se ... Men da vi kom fram og så det, ble vi lettet, sier en soldat som ikke ønsker at navnet hans skal bli brukt.

Les også: IS sprengte triumfbuen i Palmyra

Syriske og russiske soldater og militsmedlemmer som støtter det syriske regimet gikk blant ruinene og gledet seg over at ikke alt var ødelagt. Til å begynne med gikk de forsiktig av frykt for at IS hadde etterlatt seg skulte sprengladninger, men etter hvert var lettelsen mer synlig. Noen begynte å sparke en fotball blant de verdensberømte ruinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok er viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret.

Både Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern mener den antikke byen kan gjenreises.

Les også: IS sprengte oldtidstempel i Palmyra