Flere hundre mistet livet i kampene om Palmyra

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologiske undersøkelser tyder på at ødeleggelsene av Palmyra er mindre enn fryktet, og lederen for Syrias fortidsminnevern anslår at den antikke byen kan gjenoppbygges innen fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palmyra;

  • Palmyra er en ruinby fra antikken som ligger i en oase i Syrias ørken ved den moderne byen Tadmur. Stedet står på UNESCOs verdensarvliste.
  • Byen var et viktig handelsknutepunkt, og ruinene reflekterer gresk, romersk og persisk påvirkning, så vel som lokale stiler.
  • Byen ble den 21. mai inntatt av IS, som står for en ytterliggående fortolkning av islam, og som krever at alle spor etter fortidens ikke-monoteistiske gudedyrkelse må ødelegges.
  • Ekstremistgruppen har siden ødelagt flere av oldtidsminnene i Palmyra.
  • 27. mars meldte syriske regjeringsstyrker at de har gjenerobret byen.

Søndag gjenerobret syriske regjeringsstyrker Palmyra etter en omfattende offensiv med støtte fra russiske krigsfly. Regjeringsstyrkene forventet at den antikke byen skulle være ødelagt for alltid etter at ekstremistgruppen IS har kontrollert området siden mai i fjor.

– Vi forventet det verste, men landskapet er generelt i god stand, sier leder for Syrias fortidsminnevern Maamoun Abdelkarim til AFPs reporter inne i den syriske byen.

Les også: Eksperter: IS sliter etter drapet på toppleder

De største skadene er påført nyere boligområder i byen, der 70.000 mennesker bodde før krigen brøt ut. Abdelkarim anslår at Palmyra kan gjenoppbygges innen fem år.

Vil gjenreise templer

Riktignok er viktige kulturminner som templene til Bel og Baal Shamin og en triumfbue ødelagt av jihadistene, men både et romersk amfiteater og et viktig torg ser ut til å ha overlevde IS-styret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Assads styrker rykker frem mot Palmyras ruiner

Både Unesco og lederen for Syrias fortidsminnevern mener den antikke byen kan gjenreises.

– Som sjef for fortidsminner er jeg fast bestemt på å bygge opp igjen de to templene. Fra bildene og videoopptakene på syrisk fjernsyn ser vi at skadene er begrenset. Vi fryktet fullstendig ødeleggelse, sier Maamoun Abdulkarim.

Iran gratulerer

Offensiven for å gjenerobre Palmyra startet tidligere i måneden, og seieren er strategisk og symbolsk viktig for den syriske regjeringen.

Les også: – Syriske regjeringsstyrker inntar Palmyra

Irans nasjonale sikkerhetsråd gratulerte mandag Syrias president Bashar al-Assad med gjenerobringen.

– Besluttsomheten til den syriske nasjonen, regjeringen og militæret om å eliminere terroristenes tilstedeværelse i de okkuperte områdene er noe å være stolt av, sa rådets sjef Ali Shamkani.

Han understreket at Irans regjering vil fortsette å støtte det syriske regimet i tiden framover.

Les også:

IS sprengte triumfbuen i Palmyra

2.000 år gammelt tempel totalødelagt i Palmyra