Belgia: – Det er begått feil

Skadene er store på flyplassen i Brussel etter terrorangrepet tirsdag. To belgiske ministre søker avskjed etter angrepet, men statsministeren avslår. Foto: Frederic Sierakowsk (Reuters / NTB scanpix)
Skadene er store på flyplassen i Brussel etter terrorangrepet tirsdag. To belgiske ministre søker avskjed etter angrepet, men statsministeren avslår. Foto: Frederic Sierakowsk (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har gjort feil, innrømmer belgiske ministre og ber om å få gå av etter Brussel-terroren. Men statsministeren sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene i Brussel:

  • To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 08 tirsdag morgen.
  • Rundt klokken 09 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.
  • Politiet mener bombene ble utløst av selvmordsbombere.
  • Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgiske myndigheter mener tredjemann løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Vedkommende er etterlyst.
  • En bombe som ikke ble detonert på flyplassen, er uskadeliggjort.
  • Minst 30 mennesker ble drept i angrepene. I tillegg er over 200 såret, mange alvorlig.
  • Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker.
  • Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene. Belgisk politi understreket tirsdag at det ikke er bekreftet at IS står bak.
  • Tirsdag var det politiaksjoner over hele Belgia i etterkant av angrepene.
  • I en aksjon i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe.
  • Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag.
  • Alle byens togstasjoner ble stengt etter angrepene. Sentralstasjonen holdes stengt inntil videre, øvrige stasjoner ble sent tirsdag ettermiddag åpnet for trafikk.
  • Trusselnivået i Belgia er hevet til høyeste nivå og skal vurderes på nytt i løpet av onsdag.

(Kilder: AP, AFP, DPA, Reuters, RTBF, NTB)

_____

Terror i Belgia:

  • I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.
  • Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.
  • I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter de planla et omfattende angrep.
  • I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.
  • Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet tror lenge at han er i Syria.
  • Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.
  • Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tar seg inn i en leilighet i bydelen.
  • Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel.
  • Halvannen time senere skjer en eksplosjon ved metrostasjonen Maelenbeek.
  • 31 mennesker ble drept og 250 såret i angrepene, mange alvorlig.

Kritikken mot myndighetene startet nesten umiddelbart etter at Belgias verste terrorangrep tirsdag kostet minst 31 personer livet.

Svaret ble to avskjedssøknader i regjeringen. Ifølge avisen Le Soir søkte både innenriksminister Jan Jambon og justisminister Koen Geens om å få gå. Men statsminister Charles Michel sa nei.

– Det er begått feil på justisnivå og i kontakten med Tyrkia, noe som faller inn under innenriks- og justisdepartementene. Men nå fortsetter vi vårt arbeid, sier Jambon til Le Soir.

– I krigstid kan man ikke forlate slagmarken, sier han til TV-stasjonen VTM.

Les også: – Selvmordsbomber utvist fra Tyrkia to ganger

Flere feil

Ifølge VTM Nieuws skyldtes avskjedssøknadene flere feil som ble begått i forkant av tirsdagens terrorangrep.

Kanalen nevner blant annet at den antatte selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui ikke ble tettere fulgt opp etter at han ble utvist fra Tyrkia for mistanke om tilknytning til terrorvirksomhet. Ifølge Tyrkia ble han utvist to ganger i fjor med klar advarsel til belgierne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Belgia lot ham gå fri til tross for advarslene om at mannen var en fremmedkriger, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Den israelske avisen Haaretz' kilder hevder belgisk etterretning hadde informasjon om at et nært forestående angrep var under planlegging. Det er ikke bekreftede opplysninger.

Noen advarer samtidig mot å rette for krass kritikk mot belgierne og viser til at det like gjerne kan oppstå lignende ekstremistiske nettverk andre steder. Mens andre påpeker at det er nær umulig å hindre angrep som det i Brussel når det rettes mot sivile mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet leter etter flere gjerningsmenn i Brussel

Radikalisering

Til nå er tre antatte gjerningsmenn identifisert etter det blodige angrepet mot flyplassen og en metrostasjon i Brussel, og alle tre er belgiere.

Landet har utvilsomt et problem med radikalisering. Det finnes belgiske nettverk som har vært svært aktive i rekrutteringen av unge menn til ekstremistisk islamisme. Rundt 500 har reist for å krige i Syria og Irak, og sett mot folketallet er Belgia det europeiske landet med flest fremmedkrigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris-angrepet i november hadde klare bånd til Belgia og Brussel. Og finansminister Michel Sapin i Paris skal ha anklaget «enkelte ledere» for å være naive, fordi de har vært tilbakeholdne med å slå til mot islamistiske miljøer som utgjør en sikkerhetstrussel.

Les også: Brussels Airlines flytter flyginger fra Brussel

Betydelig miljø

– Belgia har et betydelig ekstrem-islamistisk miljø, har journalist og forfatter Øyvind Strømmen sagt til NTB.

– Det er satt frem mange forklaringer. Noen peker på enkeltstående bydeler med store problemer. Andre vil peke på utfordringer med den belgiske føderalstaten. Atter andre vil tenke på en polarisert debatt som gjør det enklere å radikalisere, sier han og viser også til andre problemstillinger for Belgia.

Landet har en strategisk plassering i hjertet av Europa, har en del organisert kriminalitet og vært et sentrum for våpenhandel.

Les også:

Kritisk for over 60 ofre fra Brussel-terroren

Norsk syklist få minutter fra å bli rammet av terroren i Brussel

Selvmordsbomberne på flyplassen i Brussel navngitt