De beste røde pappvinene til påske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det rekordmange gode viner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vinene er vurert etter 100-poengskalaen som egentlig en 50-poengskala Den starter på 50 og går opp til hundre. Ved 50 poeng snakker vi om en vin som er helt ødelagt og udrikkelig, og ved 100 dreier det seg om en perfekt vin.

Her kan du lese mer om denne skalaen.

I denne testen har vi ikke tatt utgangspunkt i polets bestselgerlister, men jaktet på de beste pappvinene til påske. Vi har latt våre eksperter lage et utvalg av røde pappviner til testen - 20 i alt.

Kriterier

Alle vinene er vurdert etter lukt, smak og totalinntrykk. En god vin skal være godt balansert. Da snakker vi gjerne om forholdet mellom vinens ulike smakskomponenter, som syre, frukt, tanniner, alkohol og sødme.

Det skal også være kompleksitet i smaken med mange ulike, fint tilpassede aromaer. Konsentrasjon beskriver hvor livlig og intens vinen virker. En god vin skal ha høy konsentrasjon.

Les også: Klimaendringer kan true smaken og fargen på vin og mat

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Føler du deg dum og uvitende når du skal plukke ut en vin på restaurant? Det trenger du ikke:

De beste vinene

Det er et bra nivå på vinene i denne testen. Nesten alle ligger med en poengsum fra 80 og oppover, og vi har tre på 84 poeng og fire på 83.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre vinene på topp har litt ulike egenskaper. Helt øverst har vi Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso. Det er en god vin som takler kraftig og fet mat, for eksempel, et godt tilberedt lammelår . Høy syre og mye tanniner.

Den neste på listen er Saladini Pilastri Rosso Piceno - en god allroundvin.

Den kan drikkes til variert mat, eller uten mat. Skal du sitte foran peisen og kose deg med et glass er Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna et godt alternativ. Det er er en god drikkevin. Mørk og sjarmerende med god frukt og bløte tanniner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tre til fem drinker i uka kan være bra for hjertet

Vinfakta

Smakerne bruker begreper som lengde, tanniner, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Alkohol, garvestoff og fruktkonsentrasjon bidrar mest til fylden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tannin, også kalt garvestoff, kommer fra druenes skall, stilker og steiner. Det er tannin som gjør at du føler deg tørr i munnen av noen typer rødvin, men det har også en konserverende virkning. Viner som skal lagres bør ha mye garvestoff.

Syre gir friskhet. Uten den vil vinen oppleves som slapp i munnen. Tenk på hvordan det føles når du spiser sitron. Alle opplever syre forskjellig, og en vin noen synes er passe frisk, kan oppleves for sur for andre. Opplevelsen av sødme og syre i vin er dessuten avhengig av hverandre. Jo mer syre, jo mindre kjenner du av sukkeret. Og omvendt. Sukkeret endrer ikke syrenivået, men demper likevel den syrlige smaken.

Les også: Hvorfor ikke drikke vin til potetgullet

(Saken fortsetter etter video)

VIDEO: Solgte en kasse vin for 250.000 kroner:

Sødme gir rundhet. Det søte kjenner du best på tungespissen, og dette er den første smaken du registrerer etter å ha tatt en slurk av vinen. Alkoholen i vinen bidrar også til en følelse av sødme. Og en fruktig vin kan oppleves søtlig, selv om sukkernivået er lavt. Alle disse faktorene bidrar til å gi en rund vin. Det betyr at den oppleves som myk i munnen, det motsatte av kantete eller hard. Sødme kan være behagelig, men det kan også bli i meste laget. For å balansere det bløte og snille, trengs syre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fruktighet Dette begrepet beskriver hvor sterkt preg vinen har av frukter og bær. I rødvin går assosiasjonene oftest til mørke bær eller frukter, som solbær, kirsebær, bringebær, plommer m.m. Fruktigheten avtar når vinene lagres.

Lengde En vin med god lengde har en smak som sitter lenge i munnhulen. Da snakker vi om en god vin, i motsetning til en kort vin der smaken forsvinner fort.

Les også: Undervannsvin smaker grusomt

Se alle produkter i påskevin-testen:


Denne er god til lammelåret:

Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso

Veiledende pris: 429,90

Karakter: 84/100

Les hele testen


En god allround-vin:

Saladini Pilastri Rosso Piceno 2014

Veiledende pris: 415,-

Karakter: 84/100

Les hele testen


Mørk og sjarmerende, kan drikkes uten mat:

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna

Veiledende pris: 419,90

Karakter: 84/100

Les hele testen


Rik, mørk og godt balansert:

Il Rosso di Vespa

Veiledende pris: 414,90

Karakter: 83/100

Les hele testen


God fylde og god:

Cuvée Christer Berens M d'A

Veiledende pris: 384,90

Karakter: 83/100

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele testen


Les også: – Vin smaker faktisk bedre når vi tror den er dyr


Middels fylde og god syre:

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2014

Veiledende pris: 409,90

Karakter: 83/100

Les hele testen


Rik, strukturert smak:

Niepoort Dão Rótulo 2012

Veiledende pris: 429,90

Karakter: 83/100

Les hele testen


Safig og frisk:

Matto di Bacco Barbera

Veiledende pris: 399,90

Karakter: 82/100

Les hele testen


Gode fylde og middels syre:

Chapoutier Côtes du Rhône Belleruche 2014

Veiledende pris: 445,-

Karakter: 82/100

Les hele testen


Saftige tanniner og middels fylde:

Meinklang Burgenland Red 2013

Veiledende pris:

Karakter: 82/100

Les hele testen


Les også: Tradisjonell norsk påske på frammarsj


Smak av saftig, ung bærfrukt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2013

Veiledende pris: 649,90

Karakter: 81/100

Les hele testen


Rik frukt med krydderpreg på smaken:

Signature Series Brunel Côtes du Rhône

Veiledende pris: 439,90

Karakter: 81/100

Les hele testen


God fylde og middels syre:

Arne Brimis Hytte, Grill & Turvin

Veiledende pris: 459,90

Karakter: 81/100

Les hele testen


God fylde og middels syre:

Bons-Ventos

Veiledende pris: 379,90

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karakter: 81/100

Les hele testen


Smak av søtlig, mørk bærfrukt:

Cuvée Christer Berens Primitivo

Veiledende pris: 410,00

Karakter: 81/100

Les hele testen


Les også: KrF vil forby matkasting


Slank fylde og middels syre:

Georges Duboeuf Pinot Noir

Veiledende pris: 389,40

Karakter: 80/100

Les hele testen


God fylde og middels syre:

Allegrini Valpolicella 2014

Veiledende pris: 469,90

Karakter: 80/100

Les hele testen


Søtlig, mørk bærfrukt i smaken:

Lindemans Shiraz Cabernet 2013/2015

Veiledende pris: 384,90

Karakter: 79 / 100

Les hele testen


Anonym frukt og kort ettersmak:

Cave de Tain Crozes Hermitage

Veiledende pris: 549,90

Karakter: 78/100

Les hele testen


Søtlig med ubalansert frukt:

Alamos Malbec 2015

Veiledende pris: 409,90

Karakter: 76/100

Les hele testen


VIDEO: Gjør vin i blenderen smaken bedre? Her får du svaret:

Les også:

Knallgode rødviner til lam

Vi har testet 25 Amarone-viner

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no