Monika-saken: Ingen av de fire varslerne utsatt for gjengjeldelse

Vest politidistrikt kommenterte granskingsrapporten fra Wiersholm i den mye omtale Monika-saken tirsdag. Politimester Kaare Songstad.
Vest politidistrikt kommenterte granskingsrapporten fra Wiersholm i den mye omtale Monika-saken tirsdag. Politimester Kaare Songstad. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av de fire politiansatte som ble varslere i kjølvannet av Monika-saken, ble utsatt for gjengjeldelse i strid med arbeidsmiljøloven. Det er konklusjonen i en rapport fra advokatfirmaet Wiersholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire varslerne handlet forsvarlig da de sa fra om kritikkverdige forhold, men arbeidsgiver må spørre seg selv om det hadde vært mulig å skåne varslerne bedre, ifølge rapporten.

På oppdrag fra Justisdepartementet har granskere i advokatfirmaet Wiersholm sett nærmere på behandlingen av politiadvokatene Line Skjengen og Liv Giertsen, HMS-rådgiver Per Terje Engedal og politioverbetjent Rigmor Isehaug.

– Vi har lært mye den siste tiden. Jeg opplever at det er stor vilje hos oss til å bidra til å ivareta varslere på en god måte. Det er viktig å få til et ytringsklima der alle medarbeidere opplever det som trygt å ytre seg kritisk, sier politimester i Vest politidistrikt, Kaare Songstad, på en pressekonferanse tirsdag.

Vanskelig tid for varslerne

Per Terje Engedal sier til NRK at han har hatt en vanskelig tid etter varslingen, og at han har hatt problemer med å finne seg en ny jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at han under flere jobbintervjuer har fått følelsen av at han oppfattes som illojal, selv om han bare gjorde det som var jobben hans som HMS-rådgiver.

– Jeg har søkt på fryktelig mange jobber. Under intervjuene kommer man jo inn på Hordaland politidistrikt, og at jeg er en av varslerne, og da ser en at interessen opphører, sier Engedal til kanalen.

Politimester Kaare Songstad sier at de nå ønsker å se fremover og ivareta varslere og ansatte så godt som overhodet mulig etter en intens tid med mye oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at varslerne har hatt det vanskelig i ettertid, men de har varslet på en god og riktig måte. Vi ønsker å ivareta varslere på best mulig måte. Vi har satt i gang tiltak for å styrke HMS-arbeidet og skal opprette en egen varslingsgruppe, sier politimester Songstad.

Da advokatfirmaet la fram den første rapporten om Monika-saken i juni i fjor, kom Wiersholm med krass kritikk av behandlingen av politimannen Robin Schaefer, som var varsler i forbindelse med etterforskningen åtte år gamle Monika Sviglinskajas dødsfall i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten slo fast at politiet ikke hadde beskyttet ham mot gjengjeldelse.

– Viktige læringspunkter

Rapporten som ble lagt fram tirsdag sier også at gransking ikke alltid er det beste virkemiddel i saker som gjelder sammensatte arbeidsmiljøutfordringer.

Arbeidsgiver bør i slike saker nøye seg med å kartlegge problemenes omfang slik at arbeidsgiver har tilstrekkelig kunnskap til å iverksette nødvendige tiltak, istedenfor å iverksette granskninger.

– Dette er viktige læringspunkter som vi vil ta med oss i det videre arbeidet med arbeidsmiljøutfordringer i etaten. Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).