Kraftig økning i antall barn som tas hånd om av barnevernet

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

På fire år økte antall nye barn og unge i barnevernets omsorg med 52 prosent. Det ansvarlige direktoratet har ikke noe klart svar på hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kraftige økningen skjedde fra 2008 til 2012. Deretter var det en liten nedgang på fire prosent, og så flatet det ut i 2014, skriver Dagbladet. Ved utgangen av 2014 var 14.500 barn og unge plassert utenfor hjemmet. 11.565 av dem var barn under 18 år

– Det er ingen klare svar på hvilke årsaker som er knyttet til økningen av plasserte barn og barn under omsorg, skriver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i en epost til avisen. Samtidig mener direktoratet at bevisstheten om barnevernets rolle er økt og viser til en undersøkelse fra i fjor.

– Den viser at 73 prosent i befolkningen ville henvendt seg til barnevernet dersom de var bekymret for et barn. Dette er en økning på 11 prosentpoeng siden 2008, skriver direktoratet.

Det har likevel ikke vært noen økning de siste årene i antall saker meldt inn av barnet selv, egen familie, familien rundt og naboer. Derimot har det kommet flere bekymringsmeldinger fra barnehager som er bekymret for vold.