Lillebror Riise viste seg frem foran storebror

Aalesunds Bjørn Helge Riise regisserte kampens eneste mål. Her i duell med Stabæks Edvard Race. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Før kampstart handlet alt om den hjemvendte sønnen John Arne Riise, men ute på banen viste lillebror Bjørn Helge Riise at storebror kan vente seg kamp om dødballene da Aalesund slo Stabæk 1-0 i serieåpningen.

For etter kampen er det lillebror Riise sin følsomme fot det vil bli snakket om.

47 minutter var spilt i eliteseriepremieren mellom Aalesund og Stabæk da Peter Orry Larsen ble servert en ferdigscoret ball av Bjørn Helge Riise. Det endte med eliteseriens første scoring i 2016. Flere scoringer kom det ikke, og Aalesund fikk dermed en god start med 1-0-seier.

– Han var banens beste uten tvil! Jeg har sagt det til ham – han har blitt så god. Nå er landslaget neste, sier John Arne Riise om lillebroren til TV 2 etter kampen.

35-åringen ble tidligere på dagen klar for klubben hvor han startet sin seniorkarriere, men nøyde seg med å vise seg frem for publikum i AaFK-drakt og jeans i forkant av kampen. Målet er å være på benken i neste runde når Aalesund reiser til Haugesund.

– Jeg får litt tårer. Det er spesielt. Jeg står her med drakten som det er 18 år siden jeg hadde på meg sist, sa Riise til TV 2s reporter Davy Wathne og de nesten 6000 fremmøtte på tribunen.

Startet med unggutter

Fra tribuneplass fikk Riise se lillebror Bjørn Helge og Aalesund komme best i gang på eget kunstgress. Stabæks nye trener, Billy McKinlay, viste at han har tro på ungguttene i klubben og lot 18-åringen Marcus Mehnert starte alene på topp, mens en annen 18-åring, Edvard Race, ble plassert i forsvarsrekken fra start.

På topp for hjemmelaget startet Stabæk-kjenningen Franck Boli, og spilleren fra Elfenbenskysten var aktiv fra start. Kampens første sjanse var det imidlertid forsvarsspiller Edvard Skagestad som holdt på å sette i mål etter et frispark fra Bjørn Helge Riise.

Følsom chip

De helt store sjansene uteble de første 45 minuttene, men den andre omgangen startet på best mulig vis sett med Aalesund-øyne. Hjemmelaget fikk frispark i god posisjon like utenfor Stabæks sekstenmeter, og alle bortelagets spillere så ut til å forvente et skudd fra lillebror Riise.

Det kom aldri, og i stedet chippet Aalesunds kaptein ballen følsomt og perfekt inn i feltet der Peter Orry Larsen enkelt kunne heade ballen i mål bak Sayouba Mandé i Stabæk-buret.

Mulig nesebrudd

Kvarteret ut i annen omgang måtte Aron Elis Thrándarson forlate banen blødende etter å ha blitt slått i bakken av Mandé som kun hadde øynene på ballen da han i stor fart gikk ut for å bokse ballen vekk fra Aalesunds islending.

Litt i etterkant kom beskjeden om at det kunne virke som et brudd i nesen, og at Thrándarson ble kjørt til sykehuset i ambulanse for røntgen.

Det ble for mye én og én blant Stabæk-spillerne som først på slutten klarte å bli ordentlig farlige.

– Det ble litt mye klabb og babb på slutten, og da banket hjertet, sa Aalesund-trener Trond Fredriksen, som var glad og lettet etter tre poeng i åpningskampen.

John Arne Riise ble presentert som Aalesund-spiller like før serieåpningen mellom Aalesund og Stabæk fredag kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)