Fortsatt tro på rentekutt neste uke

Høyere matvarepriser var hovedårsaken til at konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent fra januar til februar.
Høyere matvarepriser var hovedårsaken til at konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent fra januar til februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at inflasjonen var høyere enn ventet i februar, fastholder økonomene i både Nordea og DNB at Norges Bank kommer til å senke styringsrenta neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi venter at Norges Bank vil senke renten på møtet neste uke og kutte renten en gang til i år. Det at inflasjonen er godt over målet nå, er et argument for at Norges Bank kan la det gå noe tid før den siste senkningen gjennomføres, fastslår seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Samme oppfatning har kollega Erik Johannes Bruce i Nordea Markets:

– En fortsatt noe høyere inflasjon kommer til å bli nevnt på neste ukes rentemøte. Slik vi vurderer det, er det den eneste faktoren siden desemberrapporten som er argument (marginalt) for en høyere rentebane. Vi opprettholder prognosen om et rentekutt og en senking av rentebanen, sier Bruce.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Matvarepriser

Høyere matvarepriser var hovedårsaken til at konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent fra januar til februar. Prisene på matvarer steg med 3,6 prosent, noe som er normalt i denne perioden på nyåret, fastslår Statistisk sentralbyrå (SSB).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SSB peker på at oppgangen kan ses i sammenheng med den generelle justeringen av matvareprisene som inntreffer i februar, samt tilbudsaktiviteten i månedene før. Alle matvaregruppene hadde prisoppgang i forrige måned, særlig sukker, syltetøy og kjøtt.

SSB-tallene viser dessuten en prisøkning på flyreiser på hele 17,7 prosent. Økningen forklares med en sesongmessig prisoppgang på flyreiser, samtidig som prisnivået i januar var lavere enn i månedene før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SSB spår senere lysning for norsk økonomi

Flyavgift

Både Bruce og Aamdal mener høyere priser på flyreiser kan ses i sammenheng med regjeringens varslede flypassasjeravgift som etter planen skal innføres 1. april.

– I så fall skal denne delen av oppgangen justeres bort i kjerneinflasjonen fra den måneden avgiften innføres. Vi kan dermed regne med at flyreiseprisene vil bidra til lavere inflasjonsrater i de kommende månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på møbler, innredning- og dekorasjonsartikler økte med 5,5 prosent etter januarsalget, mens en prisnedgang på elektrisitet på hele 8,9 prosent bidro til å dempe den samlede prisoppgangen. Det samme gjorde prisnedgangen på drivstoff på 3,4 prosent.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen steget med 3,1 prosent. Den såkalte kjerneinflasjonen – KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer – steg 3,4 prosent de siste tolv månedene.

Les også: ESA: Flypassasjeravgiften kan være ulovlig