Carlsen følger kandidatturneringen som en helt vanlig sjakkentusiast

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen er selvsagt interessert i kandidatturneringen i sjakk som starter fredag. Der blir det avgjort hvem han skal møte i VM-kampen i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han følger ikke med først og fremst som verdensmester. Nei, når han setter seg ned for å se hva de tøffeste utfordrerne til VM-tittelen hans finner på, er det sjakkentusiasten som våkner i ham.

– Hva er det du først og fremst følger med på?

– Mye av det jeg ser etter, handler om åpninger. Jeg ser nøye etter hva de finner på i åpningene sine. Det er det mest relevante rent teoretisk, forteller Carlsen til NTB.

– Så ser jeg på hva som skjer. Det er alltid artig å følge spennende kamper, om det er interessante ting som skjer i partiet som sådan. Jeg følger med som en sjakktilhenger. I starten kommer jeg også hovedsakelig å følge dette som en vanlig sjakkfan og ikke som verdensmester, legger han til.

Favoritt-trio

Han møtte norsk og noe utenlandsk presse i Oslo torsdag, og der ble det en del snakk om kandidatturneringen, i alle fall innledningsvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer helt sikkert til å bli en vinner, og det er like sikkert at den som vinner, skal møte meg til VM-kamp. Selvfølgelig kommer jeg til å følge med på dette, for sjakk er moro, sier Carlsen. I nesten samme åndedrag legger han til at han har mest tro på de yngre spillerne, fra hans egen generasjon, i den kommende turneringen.

– Jeg tenker at seieren kommer til å gå til enten Levon Aronian, Sergej Karjakin eller Fabiano Caruana. Den som vinner, skal jeg møte i New York i november, forteller verdensmesteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har vært mester etter at han slo inderen Viswanathan Anand i Chennai i 2013. Mesterskapet forsvarte han mot samme mann i russiske Sotsji året etter.

Overrasket

Det var ikke noe VM i fjor, men nå er det på'n igjen med det som kan bli litt av et «glamourmesterskap» i selveste New York.

– Lærer du mye av å følge med på de store turneringene, og kan dette være avgjørende for den VM-kampen du skal spille mot slutten av året?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, absolutt, og jeg blir ofte overrasket når jeg følger slike kamper, både positivt og negativt, over de trekkene spillerne gjør. Jeg sitter jo og gjør meg opp mine meninger, og det er jo ikke alltid det er i overensstemmelse med disse spillernes tanker og trekk, forklarer Carlsen.

– Det er viktig for meg å følge med på alle store turneringer, for å få med meg eventuelle nye ideer og prøve å lære. Særlig gjelder dette i kandidatturneringer, der nivået ligger på høyeste nivå i turneringer jeg ikke er med i selv, slår han fast overfor NTB.

Han skal gjennom flere turneringer og treningsleirer før han skal i gang med VM i november. På treningsleirene forteller han at fokus for det meste blir lagt på motstanderen, men han må tenke litt på seg selv også ...

– På treningene kommer det nok til å bli mye fokus på motstanderen. Det går ofte på å bygge et opplegg med tanke på hva slags type og spiller motstanderen er. Det gjelder å se på hva han er god og dårlig på. Så gjelder det også for meg å satse på et opplegg som kan gjøre meg generelt bedre, sier Magnus Carlsen.