Politisk analyse:Trump må ha sju av ti hvite menn for å bli president

Tallene viser at det kan bli vanskelig for Donald Trump å vinne presidentvalget i november.
Tallene viser at det kan bli vanskelig for Donald Trump å vinne presidentvalget i november. Foto: Joe Skipper / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Donald Trump blir Republikanernes presidentkandidat, må han få stemmene til et stort flertall av hvite menn for å vinne i november. Men i USA er hvite menn en stadig mindre andel av velgerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ikke den republikanske partiledelsen lykkes i å stanse ham, tyder alt på at Donald Trump blir partiets presidentkandidat, og motkandidaten ser etter alle solemerker ut til å bli Hillary Clinton.

Men ved å fokusere nesten utelukkende på å appellere til sinte hvite menn, har Trump gjort det svært vanskelig for seg å vinne over Clinton, som ifølge alle mulige målinger har mye større støtte blant kvinner, unge og de voksende minoritetene.

I valgkampen hittil har Trump brydd seg lite om at han skyver fra seg store velgergrupper med løfter om å bygge mur mot Mexico, nekte muslimer å komme til USA, hetse kvinnelige programledere og nøle med å ta avstand fra Ku Klux Klan.

Strider mot analysen

Det er en strategi som er stikk i strid med analysen til det republikanske partiet etter at Mitt Romney tapte mot Barack Obama. Analytikere mente da at det kan bli umulig for Republikanerne å vinne valg i framtiden uten større gjennomslag særlig blant de spansktalende latinos. Romney fikk bare 27 prosent av deres stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske tidsskriftet Politico har kommet til at Trump må ha stemmene til 70 prosent av hvite menn for å vinne valget om Demokratene beholder sin støtte blant kvinner, unge og minoriteter.

Les også: Demonstranter forstyrret Trump-møte

Det er langt mer enn noen republikaner har fått tidligere. Ronald Reagan vant sitt valg med 63 prosent av de hvite mennenes stemmer, mens Romney tapte klart enda han fikk omtrent samme andel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skyldes at andelen hvite menn blant USAs velgere har sunket fra 45 prosent på 80-tallet til 35 prosent ved forrige valg, mens latinoenes andel av stemmene har steget fra 2 til 10 prosent, og kvinnenes andel fra 49 til 53 prosent.

Les også: Trump stormer videre etter nye seirer

Frykt blant latinos

Det betyr at 63 prosent av hvite menns stemmer langt fra er nok i dag, samtidig som ingenting tyder på at Demokratene får en lavere andel av svartes, spansktalendes, asiaters og kvinners stemmer. Tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at han kalte innvandrere fra Mexico kriminelle, voldtektsmenn og narkohandlere og truet med å kaste ut alle ulovlige innvandrere, har frykten spredt seg blant latinos. Allerede for fire år siden stemte over 70 prosent på Obama.

Les også: Trump planlegger å skrote Obamacare

Men nå viser en meningsmåling at 80 prosent ikke har tillit til Trump, og andre kilder forteller at det har vært et rush av latinamerikansk-ættede som har bodd lovlig i USA i mange år, for å få statsborgerskap så de kan stemme.

Trump har også gjort seg upopulær blant kvinner, blant annet med utblåsningen mot programlederen Megyn Kelly, som han påsto var kritisk mot ham fordi hun hadde menstruasjon. Noe over halvparten av kvinnene stemte på Obama sist, men i en CNN-måling nylig sa 62 prosent at de foretrekker Clinton framfor Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Republikansk penis-debatt vekker sterke reaksjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinne delstater

Men valget dreier seg ikke bare om stemmer. Først og fremst gjelder det å få flertall i nok delstater, Men heller ikke der ligger Trump godt an. Selv om han beholder alle statene Romney vant, må han fortsatt vinne en god del flere for å vinne valget.

Han kan gjøre det bra i rustbeltestater som Ohio og Michigan med mange eldre hvite velgere. Men han gjør det trolig dårligere enn i 2012 i stater med en voksende latino-befolkning, som Florida, Nevada og Colorado, som han også må vinne.

Men mye kan fortsatt gå galt for demokratene, foruten det mest dramatiske som en tiltale mot Clinton for epost-problemene hennes, eller et terrorangrep.

Unge som støtter Bernie Sanders i dag, kan gi blaffen framfor å stemme på Clinton, latinos som ikke føler de har noe felles med nyankomne latinos, kan la seg lokke til Trump, eller svarte som ikke har en svart kandidat å stemme på, kan bli hjemme.

Les også: Trumps mur mot Mexico kan møte veggen