Clinton i forsvarsposisjon i TV-debatt

Hillary Clinton hevdet sin uskyld da hun fikk tøffe spørsmål om sin private epostordning under tiden som utenriksminister. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix
Hillary Clinton hevdet sin uskyld da hun fikk tøffe spørsmål om sin private epostordning under tiden som utenriksminister. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton ble nesten målløs da hun i onsdagens TV-debatt ble spurt om hun frykter å bli tiltalt for å ha brukt sin private epostserver som utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debattleder Jorge Ramos fyrte tidlig av mot Clinton og spurte henne om hun vil trekke seg som presidentkandidat dersom etterforskningen av serverbruken fører til en føderal tiltale.

– Å, du godeste. Det kommer ikke til å skje. Jeg vil ikke engang svare på det spørsmålet, svarte Clinton, som var utenriksminister fra 2009 til 2013 og nå kjemper om å bli Demokratenes kandidat til høstens presidentvalg.

Videre insisterte hun på at hun ikke brøt noen regler ved å sende mailer som utenriksminister fra en privat server, men hun kalte samtidig ordningen «en feil».

FBI har beslaglagt den nevnte serveren og etterforsker fortsatt hvorvidt Clinton kan ha brutt loven ved å bruke sin private epostserver i jobbsammenheng. Selv understreket hun under debatten i Miami at de hemmeligstemplede epostene hun sendte, først ble hemmeligstemplet etter hennes tid som minister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke naturlig politiker

Også senere i debatten med utfordreren Bernie Sanders kom Clinton i forsvarsposisjon. Hun fikk blant annet spørsmål om meningsmålinger som viser at mange velgere mener hun er upålitelig.

– Det er selvfølgelig smertefullt for meg å høre det, sa Clinton og la til at hun tar ansvar ved å forplikte seg til å vise folk at de kan stole på henne.

– Jeg er ikke naturlig politiker, slik som min ektemann (Bill Clinton) eller president Obama, men jeg håper at folket kan se at jeg kjemper for dem, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sanders tror epostsak kan skade Clintons valgkamp

Sanders i perlehumør

Tirsdag tok Clinton en overlegen seier i nominasjonsvalget i Mississippi, men Sanders av mange ble utpekt som kveldens vinner etter å ha fått flertallet av stemmene i Michigan, der Clinton ledet klart på målingene før valget.

I debatten gjorde Sanders alt han kunne for å understreke hvor stor seieren i Michigan faktisk var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange vurderer min seier i Michigan som en av de største overraskelsene i moderne politisk historie, sa Sanders.

Les også: Hillary Clinton favoritt på Stortinget

Clinton ville ikke innrømme dårlig valgkamparbeid etter å ha tapt i delstaten, men forsøkte i stedet å ta nederlaget med fatning.

– Jeg var fornøyd med at jeg fikk 100.000 flere stemmer og flere delegater enn motstanderen min i de to statene til sammen.

Trump-kritikk

Sanders sa at hans viktigste oppgave framover blir å overbevise de såkalte superdelegatene i Det demokratiske partiet, som i stor grad har tatt Clintons side så langt, om at han er «den sterkeste kandidaten til å slå Donald Trump.

Begge kandidatene brukte tid på å kritisere Trump, favoritten på republikansk side, og begge har hardnakket hevdet at de vil slå den kontroversielle forretningsmannen om de møter ham i valget.

Clinton kalte Trump «uamerikansk» og fikk støtte av sin utfordrer på demokratisk side.

– Det amerikanske folket kommer aldri til å velge en president som fornærmer mexicanere, muslimer, kvinner og afroamerikanere, sa Sanders.