Lekkede IS-dokumenter identifiserer 22.000 jihadister

Bilde av IS-soldater i Raqqa. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bilde av IS-soldater i Raqqa. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusenvis av dokumenter som er lekket til den britiske TV-kanalen Sky News gir informasjon om 22.000 IS-medlemmer fra 51 ulike land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sky News har mottatt en minnepinne med sensitivt innhold fra en IS-avhopper som skal ha hatt stor tillit internt i ekstremistgruppa. Mannen, som kaller seg Abu Hamed, hevder at de islamske lovene han trodde på har kollapset fullstendig i organisasjonen, og at det var dette som fikk ham til å slutte.

22.000 personer fra minst 51 land har oppgitt personlig informasjon i skjemaene på minnepinnen. De har alle svart på 23 spørsmål ved registrering, og dokumentene inneholder opplysninger som navn, adresser, telefonnummer og kontaktpersoner.

– Et fantastisk kupp, sier den tidligere direktør for MI6s globale antiterroroperasjoner, Richard Barrett, til kanalen.

Les også: SOHR: – IS-topp overlevde amerikansk angrep

– Det vil være en gullgruve av informasjon og av enorm betydning og interesse for veldig mange mennesker, særlig sikkerhets- og etterretningstjenestene, sier Barrett om dokumentene.

Sky skriver at flere av navnene er kjent fra før, men at de viktigste opplysningene i dokumentene er avsløringen av identitetene til en rekke tidligere ukjente jihadister. Dette skal gjelde IS-medlemmer fra Storbritannia og Nord-Europa, store deler av Midtøsten og Nord-Afrika samt USA og Canada.