Norsk journalist angrepet i Ingusjetia:Ny Tid-redaktør tror journalistangrep var planlagt

Ny Tids journalist Øystein Windstad og fire andre journalister ble såret da maskerte menn angrep dem i den russiske delrepublikken Ingusjetia onsdag. Foto: Ny Tid ( NTB scanpix)
Ny Tids journalist Øystein Windstad og fire andre journalister ble såret da maskerte menn angrep dem i den russiske delrepublikken Ingusjetia onsdag. Foto: Ny Tid ( NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Journalist Øystein Windstad trodde han skulle dø da han og utenlandske kolleger ble angrepet i Ingusjetia onsdag. Ny Tids redaktør er ikke i tvil om at angrepet var målplanlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingusjetia:

  • Ligger i den nordlige delen av Kaukasus.
  • Etter Sovjetunionens fall ble Ingusjetia splittet fra Tsjetsjenia og ble en selvstyrt russisk republikk.
  • Flere væpnede islamistgrupper i de russiske republikkene i det nordlige Kaukasus kjemper for selvstendighet mot russiske styresmakter.
  • Konflikten i Kaukasus startet i Tsjetsjenia etter Sovjetunionens fall i 1991 og har senere spredt seg til Ingusjetia og Dagestan.
  • Levestandarden i disse republikkene er lav sammenlignet med resten av Russland.
  • Befolkningen er i hovedsak sunnimuslimer.

(Kilde: Wikipedia, CNN)

– De ble forfulgt av to biler, så dette var helt klart planlagt. Det var ingen tilfeldig mobb, sier redaktør Truls Lie til NTB.

Windstad og fire andre journalister var på vei til Tsjetsjenia sammen menneskerettsaktivister da minibussen deres ble angrepet av rundt 20 menn væpnet med planker og køller.

– Han er ordentlig mørbanket. Han er på sykehus med utslåtte tenner, gipset bein, kutt i kneet og ansiktet og blåmerker over alt. De angrep med planker og køller. Han trodde han skulle dø, sier Lie.

Skulle skrive om asylsøkere

Windstad skulle følge opp en sak om to tsjetsjenere som fikk avslag på sin asylsøknad i Norge og ble sendt ut til Russland. Derfra ble de sendt tilbake til Tsjetsjenia, der de ble torturert og drept, ifølge avisen.

– De ble sendt fra Moskva til Tsjetsjenia, noe UDI mente ikke skulle skje. Vi ønsket å følge opp den saken ved å snakke med folk rundt dem. Vi skulle også filme, men nå er kameraet ødelagt og mobilen hans er knust, sier Lie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komiteen mot tortur i Russland skulle ta journalistene med til Tsjetsjenias hovedstad Groznyj for å møte etterlatte familiemedlemmer og ofre for brudd på menneskerettighetene.

Tredje angrep mot gruppen

Advokat Dmitrij Utukin, som jobber organisasjonen bak turen, sier til nyhetsbyrået AFP at han tror tsjetsjenske myndigheter står bak angrepet.

– De har fulgt gruppen helt siden journalistene ankom, sier han.

Ifølge Utukin har tidligere reportasjeturer i området vært organisert av tsjetsjenske myndigheter. Det har gjort det vanskelig å belyse problemene i Tsjetsjenia, der den Kreml-vennlige lederen Ramzan Kadyrov slår hardt ned på opprør.

Det er tredje gang komiteen blir utsatt for angrep, ifølge den russiske avisen Kommersant. I fjor ble hovedkontoret i Groznyj angrepet to ganger.

– Uakseptabelt og alvorlig

Norsk Journalistlags leder Thomas Spence sier russiske myndigheter må sørge for at de som sto bak angrepet, stilles til ansvar.

– Angrep på journalister som er ute og gjør sin jobb, er selvfølgelig helt uakseptabelt og veldig alvorlig, sier han til NTB.