Malthe-Sørenssens falske kilde kobles til Høiness-saken

Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmet tirsdag at han brukte en falsk kilde for å lure Arne Treholt og Harald Stabell. Onsdag skriver VG at denne kilden også var innblandet i Høiness-saken. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmet tirsdag at han brukte en falsk kilde for å lure Arne Treholt og Harald Stabell. Onsdag skriver VG at denne kilden også var innblandet i Høiness-saken. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensken (51) som spilte agent overfor Arne Treholt og hans advokat på oppdrag fra Geir Selvik Malthe-Sørenssen, hevder han ble brukt som falsk kilde i arvesaken mot advokat Mona Høiness.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malthe-Sørenssen og Treholt-saken:

  • 9. september 2010 publiserer journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» hvor han hevdet politiet jukset med sentrale bevis i spionsaken mot Arne Treholt i 1985.
  • Et halvt år etter, i februar 2011, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen at det ikke var grunnlag for å se på Treholt-saken på nytt. Malthe-Sørenssen ble beskyldt for bevisfusk, men tilbakeviste beskyldningene med stor styrke.
  • Arne Treholt og advokat Harald Stabell fortsatte arbeidet med å få spiondommen omgjort, mye motivert av arbeidet Malthe-Sørenssen hadde gjort med boka.
  • 13. februar i år ble oppsiktsvekkende telefonopptak av Malthe-Sørenssen publisert i VG. I telefonsamtalene ber Malthe-Sørenssen en tidligere straffedømt svensk familiefar (51) om å spille rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar». Svensken fikk beskjed om å kontakte Treholts advokat Harald Stabell og gi ham informasjon som kunne renvaske spiondømte Arne Treholt.
  • 8. mars vedgår Malthe-Sørensen i et intervju med Dagbladet at han lurte Treholt og Stabell. Han hevder den fiktive etterretningsagenten ble til fordi den ekte kilden ikke ville si noe.

Tirsdag innrømmet Malthe-Sørenssen at han lurte Arne Treholt og advokat Harald Stabell ved å bruke en tidligere straffedømt 51-årig svensk familiefar som fiktiv etterretningsagent. Nå erkjenner den samme 51-åringen at han var innblandet i arvesaken mot advokat Mona Høiness, skriver VG.

Les også: Malthe-Sørenssen innrømmer å ha lurt Treholt

Strid om testamente

Saken mot Høiness ble avsluttet i lagmannsretten i 2014, da testamentet til avdøde Synnøve Urdahl ble erklært gyldig. Urdahl testamenterte hele sin formue til Høiness, men kvinnens slektninger hevdet Urdahl ikke var åndsfrisk nok til å formulere testamentet.

Striden førte til at Malthe-Sørenssen ble hentet inn som slektningenes utreder i 2012. I en epost til det avdøde ekteparet Urdahls familie hevdet Malthe-Sørenssen at han hadde dokumentasjon som kunne motbevise gyldigheten av Synnøve Urdahls testamente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Malthe-Sørenssen etterforskes for bedragerier

– Bedt om å spille kilde

Dokumentasjonen var angivelig hos en kilde i Dubai, som var i besittelse av en PC han hevdet hadde tilhørt Høiness. 51-åringen hevder overfor Dagbladet at Malthe-Sørenssen ba ham om å spille denne falske kilden, og at han ringte slektningenes advokat, Fred A. Gade, for å opplyse om dokumentene.

I en epost sendt via advokat Jonny Sveen til VG avviser Malthe-Sørenssen at han ba 51-åringen om å kontakte Gade. Han erkjenner imidlertid at han diskuterte saken med 51-åringen.

Les også:

Spesialenheten etterforsker mulige politilekkasjer

NRK skal granske alt Malthe-Sørenssen har gjort for dem

Hevder tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat