Hellas' synkende spøkelsesby

Alle gamle referansepunkter er borte i Ropoto. Foto: GreekReporter
Alle gamle referansepunkter er borte i Ropoto. Foto: GreekReporter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ropoto er på full vei nedover fjellsiden. Likevel er det flere i den ødelagte landsbyen som får krav om å betale eiendomsskatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du hadde tatt turen inn til hjertet av Hellas og kjørt opp til den greske fjellandsbyen Ropoto i 2011, ville du blitt møtt av et innbydende og fredfullt lokalsamfunn der livet gikk sin vante gang. Landbruk sto sentralt, og byen var viden kjent for sine epler.

Kritthvite bygninger med rød takstein badet seg i sollyset oppover den frodige fjellsiden. På tavernaene gikk praten løst over fetaost og oliven, og hver søndag samlet innbyggerne seg til gudstjeneste i byens vakre kirke.

Men i 2012 begynte idyllen å rase - i ordets rette forstand.

Les også: Stor guide til øyhopping i Hellas

(Saken fortsetter under videoen)

300 familier evakuert

Besøker du Ropoto i skrivende stund, fem år senere, vil det føles som om du er gått rett inn i et post-apokalyptisk landskap. Den tidligere så blomstrende landsbyen er blitt forvandlet til en spøkelsesby som er på vei til å skli nedover fjellet. Epletrærne er for lengst borte, det samme er innbyggerne som ikke lenger kan bo der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et jordras i april 2012 gjorde at 300 familier måtte tvangsflyttes, og byen er nå helt og holdent overlatt til Moder Jords lunefulle humør. Terrenget er sunket med ti til 15 centimeter, og det synker fremdeles.

Skolen ligger i ruiner, byens hotell er ubrukelig og kirken ser ut som den kan rase nedover fjellsiden hvert øyeblikk. Ingen av bygningene står der de engang ble bygget, og det finnes dermed ingen referansepunkter å gå etter. Når tåken ligger lav og mørk over den ødelagte landsbyen, er det nesten som om den er hentet ut fra en skrekkfilm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny reisetrend blir stadig mer populær: Bleisure

(Saken fortsetter under)

Utrolig nok mottar flere av innbyggerne i Ropoto fremdeles krav om å betale eiendomsskatt, selv om bygningene ikke lenger står der de ble oppført. Foto: GreekReporter

Retter kritikk mot myndighetene

Yorgos Roubies er Ropotos tidligere byrådsleder. Han er født og oppvokst i Ropoto, og i filmen retter han skarp kritikk mot myndighetene som han mener ikke har løftet en finger for å hjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen har vist noen interesse. Vi var forberedt på dette siden 1960-tallet da de første sprekkene begynte å vise seg. Og når politikere setter spørsmålstegn ved det forskere sier, så er det ikke til å unngå at noe vil komme til å skje, forteller Roubies til GreekReporter.

– Da de første sprekkene begynte å vise seg, ble innbyggerne anmodet om å forlate bykjernen. Men så begynte geologer å gi folk byggetillatelse, de ga til og med tillatelse til å bygge et hotell.

Les også: Populær ferieøy stenges for turister

(Saken fortsetter under)


Mottar krav om eiendomsskatt

I dag finnes det ingen strøm, og veiene opp til Ropoto er farlige som følge av vinterens regnvann. Yorgos Roubies forteller at innbyggerne ikke vet hva som vil komme til å skje med landsbyen deres.

– Ingen fra staten har kommet for å vurdere skadene, og myndighetene har ikke tilbudt noen form for hjelp til de som ble tvunget ut fra sine hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roubies tar oss med til sitt eget hus som tidligere lå fint til oppe i åsen, bygget med penger han hadde tjent på å drive restaurant i Tyskland. Nå har det rast et godt stykke nedover. Selv kjenner han ikke igjen omgivelsene som følge av ødeleggelsene.

Roubies peker opp mot et annet hus som er komplett ubeboelig.

– Kan du tro at personen som eier det huset må betale eiendomsskatt? Mange av de som ble rammet av jordrasene, får fremdeles krav i posten om å betale eiendomsskatt.

Les også: Richard Løvehjerte til salgs