Fortsatt uklart hva som skjedde med MH370

Etterforskningsleder Kok Soo Choon oppsummerer etterforskningen så langt. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt er det uklart hva som skjedde med Malaysia Airlines-flyet MH370 som forsvant for to år siden på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, konstaterer etterforskerne i en rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten, som ble lagt fram i Kuala Lumpur tirsdag, to år etter at flyet forsvant, bringer ikke noe nytt fram i lyset.

– Fram til dags dato har vraket av MH370 ennå ikke blitt funnet, til tross for kontinuerlig søk i den sørlige delen av Indiahavet, uttaler etterforskningsgruppen tirsdag.

Fortsetter granskningen

Malaysia Airlines MH370:

* Fredag 8. mars 2014 forsvant Malaysia Airlines MH370 på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.

* Om bord i flyet, en Boeing 777-200ER, var det 227 passasjerer og tolv besetningsmedlemmer.

* Det ble ikke oppfanget noe nødsignal. Ingenting tyder på at noen i flyet hadde et motiv for å kapre det.

* Letingen ble konsentrert om et havområde på 60.000 kvadratkilometer sør i Indiahavet, da satellittdata indikerte at flyet fløy sørover etter å ha avveket fra ruta.

* Letingen, som er blitt ledet av Australia, dekket 40 prosent av området.

* Malaysiske myndigheter har fått kritikk, spesielt fra kinesisk hold, for håndteringen av forsvinningen.

* I januar 2015 erklærte malaysiske myndigheter de 239 om bord for omkommet.

* 29. juli ble en bit en av vinge funnet i fjæresteinene på den franske øya Reunion i Indiahavet, som ligger rundt 4.000 kilometer unna leteområdet.

* 3. september bekreftet franske myndigheter at delen stammer fra savnede flyet.

* Søket har fortsatt på stort havdyp sørvest for Australia.

* 2. mars 2016 ble det meldt at en del av et flyvrak, trolig det malaysiske flyet, er skylt i land på en strand i Mosambik på Afrikas østkyst.

Etterforskningsleder Kok Soo Choon konstaterer at hans team fortsatt arbeider med å analysere funn og å prøve å finne ut hva som skjedde med flyet.

Etterforskerne har utpekt åtte konkrete områder hvor de håper å finne svar, blant annet avviket fra den innprogrammerte flyruten, mannskapets ferdigheter, flydyktighet, vedlikehold av flyet, samt lasten som var om bord.

Les også: MH370-pårørende saksøker for millioner

Etterforskningen ledes av Malaysia med støtte fra USA, Storbritannia, Kina, Frankrike og Australia. Det er ikke klart når etterforskernes arbeid er ferdig slik at de kan legge fram en endelig rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indiahavet

Flyet av typen Boeing 777-200ER forsvant fra radarskjermene to timer etter avgang fra Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, i retning Beijing. Etterforskerne mener flyet, som hadde 239 mennesker om bord, havnet tusenvis av kilometer i motsatt retning, i Indiahavet vest for Australia.

Til nå er det bekreftet funn av kun én vrakdel fra flyet. Den drev i land på øya Reunion mellom Madagaskar og Mauritius, 4.000 kilometer vest for leteområdet.

Les også: Vrakdel fra malaysiske MH370 kan være funnet i Afrika

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Optimisme

Malaysias statsminister Najib Razak har fortsatt håp om at flyet blir funnet, til tross for at letearbeidet til nå ikke har gitt resultater.

– Letingen har vært den mest utfordrende i luftfartens historie. Vi er forpliktet til å gjøre alt vi kan for å løse det som er et smertefullt mysterium for de pårørende, sa statsministeren tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Beijing samlet en stor gruppe kinesiske pårørende seg ved et buddhisttempel.

– Mitt håp er at de finner flyet. Jeg håper også at malaysierne ikke stanser søket og at de fortsetter letingen inntil flyet blir funnet, sier Zhang Qian. Hennes ektemann Wang Houbin er blant de 153 kinesiske statsborgerne som med i flyet.

Noen av de pårørende i Beijing klynger seg til håpet om at deres kjære har overlevd forsvinningen. Flere pårørende holdt opp plakater med påskrift som «mamma venter på deg» og «be for at flyet kommer trygt tilbake».

– Vi tror våre kjære er i live. Vi vet denne følelsen ikke har vitenskapelig grunnlag, men vi mener det inderlig, sier 62 år gamle Dai Shuqin, hvis yngre søster var om bord på flyet.