Dubai som reisemål:En menneskeskapt oase i ørkensanden

STRANDLIV: Dubai tilbyr sol og sommer året rundt, og med byggingen av to kunstige palmeformede øyer fikk det lille emiratet plutselig utvidet strandlinjen med 520 kilometer. Foto: Colourbox.com
STRANDLIV: Dubai tilbyr sol og sommer året rundt, og med byggingen av to kunstige palmeformede øyer fikk det lille emiratet plutselig utvidet strandlinjen med 520 kilometer. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra toppen av verdens høyeste bygning ser jeg Dubai reise seg igjen etter den økonomiske nedturen. En menneskeskapt oase i ørkensanden, som bruker markedskreftene for å overvinne naturkreftene – igjen, og igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DUBAI, DE FORENTE ARABISKE EMIRATER (ABC NYHETER): Det er snart 20 år siden mitt første besøk i Dubai. Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, «The Ruler of Dubai», hadde allerede dengang store planer for sitt lille emirat ved Gulfen. Han hadde bygget verdens største menneskeskapte kommersielle havn, som mot alle odds var blitt en kjempesuksess.

Men Dubais hersker stoppet ikke ved havnen. For i motsetning til hva mange tror, er ikke Dubais økonomi styrt av olje. Den er styrt av internasjonal finans og turisme. Finansfolket hadde allerede fått sin havn, og sine skyskrapere til å huse hovedkontorene i Midt-Østen. Nå manglet bare turistene.

Les også: Bygger gigantisk undervannshotell i Dubai

En oase trenger en palme

Sheikens problem var at Dubai hadde en alt for kort kystlinje til å huse det enorme turistvolumet han ønsket seg til emiratet sitt. Dette løste han med å bygge kunstige øyer – to av dem i form av palmer, den siste i form av et verdenskart: The World. De to palmeformede øyene alene utvidet kystlinjen med 520 kilometer, og vips! hadde Dubai sandstrender nok for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøpesentre, luksushoteller, ferieboliger i superklassen, forlystelsessentre og restauranter skjøt opp som paddehatter. Alt skapt av ingenting, rett opp av ørkensanden.

– En glitrende oase!, jublet optimistene.

– Bygget på sand!, fnøs skeptikerne.

Og skeptikerne fikk rett, om enn på en litt annen måte enn den bokstavelige. For alt var bygget for lånte penger, og da finanskrisen kom i 2008 raste hele fundamentet sammen som et korthus. Dubai var ikke i stand til å betjene sin gjeld. Investorene som hadde vært ute etter raske penger i boom-perioden flyktet hals over hode, og etterlot gjerne både Porscher og Ferrarier på flyplassen; de var ikke mulige å selge i et marked under full kollaps.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt stoppet opp. Dubai var i praksis bankerott.

Les også: – Få, om noen har gjort meg så godt som Yasuragi

Saken fortsetter under bildeserien

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dubai er en moderne by. Foto: Colourbox.com

Dubai i fugleperspektiv

20 år etter mitt første besøk er jeg tilbake i Dubai. Jeg har tatt heisen opp fra det gigantiske kjøpesenteret Dubai Mall til utkikksplattformen høyt oppe i Burj Khalifa, verdens høyeste bygning. Utsikten er svimlende, på mer enn én måte. For vel er jeg avskrekkende høyt oppe, men vel så påfallende som høyden er den hektiske byggeaktiviteten jeg ser i alle retninger. Optimismen er tilbake, og med den tusenvis av nye utviklingsprosjekter. Så hva har skjedd siden krakket i 2008?

For det første ble Dubai reddet økonomisk av storebror Abu Dhabi – naboemiratet som i motsetning til lillebror virkelig har olje. Og med konkurstrusselen ute av det umiddelbare bildet tok man igjen fatt på arbeidet med å gjøre Dubai til en menneskeskapt ferieoase uten sidestykke i denne delen av verden. Litt etter litt vendte de tilbake – først turistene, deretter investorene. I dag blomstrer emiratet tilsynelatende som aldri før, med fremtidsplaner som ville slått pusten ut av enhver fornuftig blandingsøkonom fra nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Da det snødde i Sahara

Fra beduintelt til metropolis

Du skal lete lenge før du finner en flik av opprinnelighet i Dubai. Joda, du kan finne fargerike spor av den i «souken» – markedplassen som selger alt fra gull og krydder til plastsandaler. Og kanskje snev av opprinnelighet på en ørkensafari, selv om disse er aldri så turistifisert. I «Old Dubai» får du også et visst, om enn begrenset inntrykk av hvordan alt så ut før den ville veksten startet. I Dubai Museum er dette gjenskapt i livaktige scenarier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke gjort det før, bør du legge inn et besøk i ørkenen. Ikke alle synes det er like stas å være passasjer i en jeep som kjører berg-og-dalbane i ørkensanden, og etterfølgende magedans i «beduin-campen» etter solnedgang er åpenbart iscenesatt for turister. Men selve ørkenen er betagende vakker og fascinerende, og gir deg om ikke annet et inntrykk av landskapet Dubai har vokst frem i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ærlig talt: Du reiser ikke til Dubai for å besøke kulturminner. Hit reiser du for å nyte det gode liv på en beach club, bo på et hotell i luksusklassen, spise godt, shoppe i noen av verdens mest imponerende shoppingsentre og generelt sett skjemme deg bort i en glitrende, menneskeskapt eventyrverden for en stakket stund. Og om dette er reisens formål, har du virkelig kommet til rett sted: Dubai er virkelig et forlystelsens metropolis.

Les også: Topptur i skyggen av «Dødens fjell»

Stort, større – størst

Årlig lar da også 100 millioner mennesker seg forlyste bare i Dubai Mall, verdens største shopping- og forlystelsessenter. Her finner du de fleste av moteverdens mest kjente designere i mildt sagt eksklusiv innpakning, i tillegg til en rekke større og mindre butikker i alle kategorier.

Her finner du også Dubai Aquarium, et enormt innendørs akvarium der den nyeste attraksjonen er en av verdens største krokodiller. Her kan du fly i flysimulator i regi av flyselskapet Emirates, gå på skøyter, ta heisen til himmels i Burj Khalifa, se en film på en av de mange kinoene eller spise mat fra alle verdenshjørner fra utallige små og store spisesteder. Og midt i det hele: En gigantisk «Amphicoelias Brontodiplodocus»; en dinosaur av et kjøpesenter krever selvsagt sitt eget eksemplar av arten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Dubai skal alt helst være størst eller best. Man kan mene hva man vil om ambisjonene, men det er ingen tvil om at gjennomføringsevnen står i stil med planene – så lenge pengene holder.

Les også: Stor kåring: Grace Bay er nok en gang verdens beste strand

Skapte et eventyr av ingenting

Sheik Rashid bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum har skapt sitt eventyrrike ut av tilnærmet ingenting i den golde ørkensanden, og den voldsomme utbyggingen bare fortsetter.

Dubai arrangerer verdensutstillingen, World Expo, i 2020. Her forventer man 75 millioner besøkende, hvorav 70 prosent fra andre kontinenter. Turismen er i kraftig vekst - også fra Norge. Først ute med direkterute fra Oslo var Norwegian med sin nye Dreamliner, og på tampen av fjoråret etablerte også Dubais eget flyselskap Emirates seg i Norge. Med dem kom også den første flighten ut av Gardermoen med første klasse ombord. Det skal altså ikke stå på tilbringerkapasiteten eller -kvaliteten, og med en vesentlig kortere flytid blir Dubai plutselig også et reisemål for langhelger. Sol og bad i kombinasjon med storby året rundt lokker nok mange av oss til Gulfen i årene som kommer.

Les også: Thailandsk ferieparadis stenges for turister