Skal du ned i vekt bør du lese disse rådene

SUPERGRØNNSAKER: Det er mye god helse i de rimeligste grønnsakene våre. Brokkoli, løk og purre er full av helsebringende antioksidanter som du får smakfullt pakket sammen med kostfiber, vitaminer og mineraler. FOTO: Pål Rødahl
SUPERGRØNNSAKER: Det er mye god helse i de rimeligste grønnsakene våre. Brokkoli, løk og purre er full av helsebringende antioksidanter som du får smakfullt pakket sammen med kostfiber, vitaminer og mineraler. FOTO: Pål Rødahl
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju tips til sunnere hverdag, og nei - de er ikke kjipe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv en liten endring i kosten vil kjennes ubeskrivelig godt i kroppen.

Sunnere kost gjør at du føler seg lettere både i kroppen, og til sinns.

- Start gjerne med å kaste ut - eller gi bort - det du vet du ikke har godt av: Resten av desserten fra festen, lageret med favorittbrusen, den helfete servelaten og ferdigsausen. Så har du bedre plass til det som virkelig er sunt!

Det råder Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama.

Hun har sju gode tips til hvordan du kan få en litt sunnere hverdag - og det er ikke snakk om store greiene før det gir resultater!

Les også: Seks gode grunner til å droppe slanking

Sju sunne tips

Fyll grønnsaksskuffen: Det er mye god helse i de rimeligste grønnsakene våre. Løk og purre er full av helsebringende antioksidanter som du får smakfullt pakket sammen med kostfiber, vitaminer og mineraler. Det samme gjelder grønnkål, brokkoli, blomkål og tomater, som heller ikke er av de dyreste produktene. Rene supergrønnsakene, så fulle av nyttige stoffer som de er! Godt dokumentert angående helseeffekt er de også. La deg også friste av paprika, chili, ingefær, beter og selleri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fyll opp tørrvarelageret: Bønner, linser, kikerter, tørket frukt, chiafrø, linfrø, grovt knekkebrød, havregryn, fullkornsris, makrell i tomat, hermetiske tomater... Alt gjør det lettere å spise sunt, og det raskt!

Fyll opp kjøleskapet: Mager melk, cottage cheese, skyr, egg, juice (gjerne grønnsaksjuice), vann med fruktbiter i – og ferdig oppkuttet frukt! Har du alt dette klart, er det ingen mulighet for at ikke frokosten, lunsjen, middagen eller aftens blir bra. Ha gjerne litt laks, skinke, kyllingfilet eller annet på lur også, men velg magert!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fyll opp fruktfatet: Epler, pærer, klementiner, appelsiner, ananas, kiwi – alt er sunt på sin måte! Og så mye smartere snacks enn godteri.

Planlegg for søtsug: De øyeblikkene der du blir fysen er superviktig! Ha en kurv bær klar når søtsuget kommer. Spis dem som de er, eller dypp dem i mager vaniljekesam. Har du planlagt, er det færre feller å gå i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Finn motivasjon: Skal du lykkes med å endre kostholdet, må du også være motivert for det. Du må forstå hvorfor du skal gjøre det og du må ville det selv. Du kan ikke endre vaner fordi andre vil at du skal gjøre det, eller fordi du har lest det på nettet. Virkelig motivasjon kommer innenfra. Jeg anbefaler ofte at man starter med små justeringer på det kostholdet man allerede har, fremfor en gigantisk revolusjon av hele kosten. Det er hverdagskostholdet over tid som teller for både helsen og vekten. To uker uten fast føde, eller fire uker uten karbohydrater, er ikke veien å gå. Fjern verstingene i kosten din, og finn gode erstatninger for kalorifellene som er igjen i kosten. Fokuser på kortsiktige mål, snakk positivt til deg selv og gi deg selv små belønninger når en liten milepæl er passert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Små skritt: Gap ikke over for mye. Ikke gå sulten eller press deg til å spise noe du ikke liker. Lag heller små overkommelige mål enn store revolusjoner som er dømt til å mislykkes om en uke eller fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syv glass vann daglig kan kutte 200 kalorier

Søtsug på kveldstid?

- Mange av oss får lyst på noe godt på kveldene, og da kan sukkersuget være vanskeligst å bekjempe, sier Berit Nordstrand, lege, kognitiv terapeut og blogger (Beritnordstrand.no).

- Kveldskos etter en avsukring kan bestå av skivede tomater med oliveolje, ren skinke, en håndfull nøtter og litt frukt, tipser hun.

Selv går Nordstrand for grønn te som varm kosedrikk på kveldene.

Forslag til alternativ kveldsmat du blir forsynt og tilfreds av å spise kan være:

Grønnsaker og dip. For eksempel proteinrik hummusdip eller avokadodip.

Rå, usaltede nøtter og frø av ulike slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørk sjokolade. Minst 80 %-sjokolade.

Kaffe latte med en teskje pulver av rå sjokolade. Koffeinfri kaffe for den som ikke tåler koffein på kvelden. Gjerne med et lite kaneldryss!

Hjemmelaget knekkebrød delt i småbiter med rømmedip.

Ren skinke med melon.

Ost.

Les også: – Te er bra for hjertehelsen

Hvis du koser deg langsomt - for eksempel ved å spise små biter av ost, noen få nøtter av gangen, spiser fiberrike grønnsaksstaver og proteinrik hummus og koser seg med te eller andre varmedrikker, er sjansen for å få i seg for mange kalorier gjennom kveldskosen mindre, ifølge legen.

- Næringsstoffene rekker da å stimulere metthetssenteret i hjernen, før du har spist for mye, og du kjenner deg behagelig forsynt, understreker hun.

- Så kan du bare kose deg ved tanken på alle de vidunderlige byggeklossene for kroppen slik kveldskos kan bidra med!

Denne saken er først publisert på klikk.no

Les også:

Slik ser den perfekte lunsj ut

Nugatti UTEN sukker, sa du?

La mobilen ta kontroll over kaloriene - gå ned i vekt