MH370-pårørende saksøker for millioner

Flere etterlatte etter forsvinningen av Malaysia Airlines' flight MH370 har levert erstatningskrav de siste dagene. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix
Flere etterlatte etter forsvinningen av Malaysia Airlines' flight MH370 har levert erstatningskrav de siste dagene. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix Foto: Olivia Harris / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen før fristen løper ut har slektninger av tolv kinesiske passasjerer i det savnede Malaysia Airlines-flyet levert krav om millionerstatninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlatte møtte mandag opp i en domstol i Beijing, som har fått ansvaret for å håndtere krav etter at flight MH370 forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing 8. mars 2014. De holdt mapper med dokumenter i hendene, og flere av dem tørket bort tårer mens de leverte papirene til saksbehandlerne.

De pårørende krever erstatningssummer fra Malaysia Airlines på mellom 5 og 8 millioner yuan per offer, avhengig av deres alder og inntekt. Summene tilsvarer mellom 6,4 og 10,4 millioner kroner.

Les også: Vrakdel fra malaysiske MH370 kan være funnet i Afrika

– Ville ikke saksøke

153 av de 239 personene om bord i flyet var kinesere. Mange kinesiske familier tror fortsatt at slektningene deres er i live og har derfor vanskelig for å avslutte saken med et søksmål, forklarer advokaten Zhang Qihuai i selskapet Lanpeng, som representerer gruppen som leverte sine søksmål mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tror at når man har godtatt erstatning, vil selskapet kunne fraskrive seg ytterligere ansvar og renvaske seg fra ulykken. Mange av dem ville egentlig ikke gå til søksmål, men vente i stedet. Men det er en tidsgrense, så de har ikke noe annet valg, sier Zhang.

Les også: Franske myndigheter bekrefter at flydel stammer fra M H370

Ukjent årsak

Fristen for å saksøke flyselskapet og eventuelle andre instanser går ut etter to år. Etterlatte etter flere av passasjerene har de siste ukene fremmet søksmål både i Malaysia, USA, Australia og Kina.

Det er aldri fastslått hva som skjedde med flyet, men i slutten av juli ble det funnet vrakrester ved øya Reunion i Indiahavet som franske myndigheter bekrefter kom fra flyet.

I forrige uke ble det også funnet en vrakdel på en strand i Mosambik, som ifølge Malaysias transportminister trolig kom fra det savnede flyet.